Syntien vaikutukset
"Jawab al-Kafi" - Ibn al-Qayyim

kääntänyt Ummu Ahmed


YKSI. Tiedon estäminen: Tieto on valo, jonka Allaah heittää sydämeen ja tottelemattomuus sammuttaa tämän valon.

Imaam Shaafi'ee on sanonut:

Valitin Wakee'lle muistini heikkoutta
Joten hän käski minua hylkäämään tottelemattomuuden
Ja kertoi minulle, että tieto on valo
Ja että Allaahin valoa ei anneta tottelemattomille

KAKSI. Ylläpidon estäminen: Kuten Taqwaa tuo ylläpidon, Taqwaan hylkääminen aiheuttaa köyhyyttä. Ei ole mitään mikä voi tuoda ylläpitoa kuten tottelemattomuuden hylkääminen.

KOLME. (Allaahin) tottelevaisuuden estäminen. Vaikka ei olisi muuta rangaistusta synnistä kuin että se estää olemasta tottelevainen Allaahille, sitten tämä olisi riittävää.

NELJÄ. Tottelemattomuus heikentää sydäntä ja ruumista. Se, että se heikentää sydäntä, on jotakin joka on selvää. Tottelemattomuus ei lakkaa heikentämästä kunnes sydämen elämä lakkaa kokonaan.

VIISI. Tottelemattomuus lyhentää elinkaarta ja tuhoaa kaikki siunaukset. Kuten oikeamielisyys pidentää elinkaarta, synnin tekeminen lyhentää sitä.

KUUSI. Tottelemattomuus kylvää omia siemeniään ja synnyttää itseään kunnes siitä erotaan ja siitä pois tuleminen tulee vaikeaksi palvelijalle.

SEITSEMÄN. Synnit heikentävät sydämen tahtoa ja päättäväisyyttä niin, että halu tottelemattomuuteen vahvistuu ja halu katua heikentyy pikku hiljaa kunnes halu katua poistuu sydämestä kokonaan.

KAHDEKSAN. Kaikenlainen tottelemattomuus on perintö kansalta kansojen joukosta, jonka Allaah, Azza Wa Jall, tuhosi. Sodomia on Lootin kansan perintö, Shu'aybin kansan perintö on ottaa enemmän kuin on oikeus ja antaa vähemmän, Faaraon kansan perintö on etsiä suuruutta maassa ja aiheuttaa korruptiota, ja Huudin kansan perintö on ylpeys/ylimielisyys ja tyrannia. Joten tottelemattomalla on yllään jonkun näiden kansojen viitta, kansojen, jotka olivat Allaahin vihollisia.

YHDEKSÄN. Tottelemattomuus on syy siihen, että hänen Herransa halveksuu häntä. Al-Hasan al-Basree on sanonut: Heistä tuli halveksuttavia (Hänen silmissään) joten he olivat tottelemattomia Hänelle. Jos he olisivat olleet kunnioitettavia (Hänen silmissään), Hän olisi suojellut heitä. Allaah, Korkein, sanoo:

"Ja kenet Allaah alentaa, sitä ei kukaan enää saata kunniaan." [Hajj 22:18]

KYMMENEN. Syntisen huonot vaikutukset lankeavat hänen lähellä oleviensa päälle ja myös eläimiin, tuloksena siitä, että he ovat kosketuksissa harmiin.

YKSITOISTA. Palvelija jatkaa syntien tekemistä kunnes niistä tulee hänelle erittäin helppoja ja ne vaikuttavat mitättömille hänen sydämessään ja tämä on merkki tuhosta. Joka kerta kun synnistä tulee palvelijan silmissä merkityksetön, siitä tulee suuri Allaahin silmissä.

Ibn Mas'ood on sanonut: Todella, uskova näkee syntinsä ikään kuin hän seisoisi vuoren juurella peläten, että se putoaa hänen päälleen, ja syntinen näkee syntinsä kärpäsenä, joka ohittaa hänen nenänsä, joten hän yrittää poistaa sen huitomalla kädellään. [Bukhaari]

KAKSITOISTA. Tottelemattomuudesta seuraa nöyryytystä ja alemmuutta. Kunnia, kaikki siitä, seuraa Allaahin tottelevaisuudesta. Abdullaah ibn al-Mubaarak on sanonut:

Olen nähnyt syntien tappavan sydämiä
Ja nöyryytyksen, joka seuraa niiden jatkuessa
Syntien hylkääminen antaa elämän sydämille
Ja sielusi suojelu on sille parempi

KOLMETOISTA. Tottelemattomuus korruptoi älykkyyden. Älykkyydessä on valoa ja tottelemattomuus sammuttaa tämän valon. Kun älykkyyden valo sammutetaan, siitä tulee heikko ja puutteellinen.

NELJÄTOISTA. Kun tottelemattomuus lisääntyy, palvelijan sydän sinetöityy ja hänestä tulee yksi välipitämättömistä. Korkein sanoo:

"Totisesti ei! Tahra on jäänyt heidän sydämeensä siitä, mitä he ansaitsivat (ts. teoista)." [Mutaffifeen 83:14]

VIISITOISTAnnit aiheuttavat monenlaisen turmeltumisen esiintymistä maailmassa. Vesien, ilman, kasvien, hedelmien ja asumispaikkojen turmeltumista. Korkein sanoo:

"Turmiota tapahtuu sekä maalla että merellä ihmiskätten työnä, jotta Hän voisi antaa ihmisten maistaa tekojensa seurauksia, niin että he tekisivät kääntymyksen." [Rum 30:41]

KUUSITOISTA. Vaatimattomuuden katoaminen. Vaatimattomuus on olennaista sydämen elämässä ja se on kaiken hyvän pohja. Sen katoaminen on kaiken hyvän katoamista. Lähettiläs on luotettavasti sanonut: Vaatimattomuus on hyvyyttä, kaikki siitä. [Bukhaari ja Muslim]. Eräs runoilija on sanonut:

Allaahin kautta, elämässä tai maailmassa ei ole mitään hyvää vaatimattomuuden poistuttua

SEITSEMÄNTOISTA. Synnit heikentävät ja vähentävät Allaahin, Mahtavan, suurennusta palvelijan sydämessä.

KAHDEKSANTOISTA. Synnit ovat syy siihen, että Allaah unohtaa ja hylkää palvelijansa, jättäen hänet itse pitämään huolta sielustaan ja shaytaanistaan ja tämä on tuho, josta ei pysty toivomaan pelastusta.

YHDEKSÄNTOISTA. Synnit poistavat palvelijan Ihsaanin (hyvän tekemisen) piiristä ja hän estyy (saamasta) hyvää tekevien palkkioita. Kun Ihsaan täyttää sydämen, se estää sitä tottelemattomuudelta.

KAKSIKYMMENTÄ. Tottelemattomuus aiheuttaa (Allaahin) suosionosoitusten loppumisen ja tekee Hänen kostostaan sallitun. Siunaukset eivät lakkaa saavuttamasta palvelijaa paitsi synnin takia eikä minkäänlainen rangaistus ole sallittua paitsi synnin tähden. Ali on sanonut: Mikään koettelemus ei ole saapunut paitsi synnin takia ja sitä (koettelemusta) ei saa karkotettua kuin katumalla. Allaah, Korkein, sanoo:

"Mikä tahansa vaiva teitä kohtaakin, se tapahtuu kättenne töiden ansiosta; ja kuitenkin Hän antaa anteeksi paljon." [Shura 42:30]

Allaah, Korkein, sanoo myös:

"Ja tämä siksi, että Allaah ei muuta armoa, jolla Hän on joitakuita ihmisiä siunannut, ennen kuin nämä luopuvat siitä, mikä on heidän omissa sydämissään." [Anfaal 8:53]

(suom. huom. outo käännös, mutta idea on siis se, ettei Allaah muuta antamaansa ennen kuin ihmiset itse muuttavat sen, mitä heillä on sydämissään.)