Syntien salassa pitäminen

Kääntänyt Shawana a. Aziz

As-Sunnah Islamic Newsletter Issue no 16

Lähde: Allama Ehsan Ilahi Zaheer´in (rahimahullaah) luento, Shaykh Nathim Sultanin Tafseer Ibn Katheer ja muiden Qawaaid wa-Fwaaid min al-Arabeen an Nawawi

kääntänyt Khadija


Allaahin Lähettilään opetuksia oli syntien salassa pitäminen. Jos joku tekee syntisen teon, mikä on Allaahin Käskyjä, tai on moraalisen luonteen vastainen tai jos sellainen teko voi vahingoittaa jonkun kunniaa, silloin hänen tulisi pitää se salaisuutena ja etsiä anteeksiantoa Allaahilta pimeimpänä yönaikana. Allaahin Lähettiläs sanoi, " Minun koko kansani on turvassa, paitsi al mujahirin (ne jotka isottelevat heidän synneillään). Mujaharan joukossa on sellainen henkilö, joka tekee (pahan) teon ja aamulla herätessään Allah on pitänyt hänen (syntinsä) salaisuutena , hän sanoo: "Oi Fulan! Viime yönä minä tein tätä ja tätä." Hän menee nukkumaan samaan aikaan kun Allaah on pitänyt hänen (syntinsä) salaisuutena, mutta aamulla herätessään hän paljastaa mitä Allaah on pitänyt salassa!" (Saheeh al-Bukhari)

Zayd ibn Aslam kertoi, "Allaahin Lähettilään aikana eräs mies myönsi tehneensä haureutta, joten Allaahin Lähettiläs pyysi raippaa. Hänelle tuotiin rikkoutunut raippa, joten hän sanoi: "Parempi kuin tämä." Sitten hänelle tuotiin uusi raippa..., sitten hän sanoi, "vähempi kuin tämä." Joten, hänelle tuotiin raippa mitä oli käytetty ja se oli tullut pehmeäksi ja Allaahin Lähettiläs määräsi, että hänet ruoskittiin sillä (100 kertaa). Sitten hän sanoi: "Oi ihmiset! Teidän on aika pidättäytyä rikkomasta Allaahin rajoja. Hän, joka tekee jotain näistä siveettömistä teoista (kuten haureus), antakoon hänen piilotella Allaahin suojassa, sillä kuka tahansa myöntää, mitä hän on tehnyt, me toteutamme Allahin Kirjaa häntä vastaan (käyttäen laillista rangaistusta tähän syntiin)." (Musnad Ahmad)

Abdullah ibn Masoud kertoi, "Eräs mies tuli Profeetan luo ja sanoi: "Oi Allaahin lähettiläs! Minä olen sekaantunut naiseen al-Medinan kaukaisella laidalla ja täyttänyt minun haluni lyhyesti varsinaisella seksuaalisella kanssakäymisellä hänen kanssaan. Joten, tässä minä olen, tuomitse minut sen mukaan mitä päätät." Umar ibn al-Khattab sanoi sitten, "Allaah on pitänyt sinun salaisuutesi, joten miksi sinä et pitänyt sinun salaisuuttasi?" (Sharh Muslim)

Samalla lailla, jos joku tulee tietoiseksi toisen synnistä, hänen tulisi pitää se salaisuutena. Allaahin lähettiläs sanoi: "Hän, joka helpottaa tämän dunyan (maailman) vaikeudetta uskovalta, Allaah helpottaa (häneltä) Ylösnousemuksen päivän vaikeuksia; hän joka peittää Muslimin (tarkoitta hänen virheensä ja puutoksensa), Allaah peittää hänet dunyassa ja Tuonpuoleisessa..." (Muslim)

Abdullah Ibn Umar kertoi, "Allaahin lähettiläs nousi kerran korokkeella ja sanoi sitten kovalla äänellä: "Oi te, jotka olette hvyäksyneet Islamin vain kielellänne, kun Eemaan ei ole vielä saapunut sydämiinne, älkää vahingoittako muslimia, tai pilkatko häntä, älkääkä yrittäkö paljastaa hänen virheitään, sillä hän joka seuraa (etsien) veljensä virheitä, Allaah seuraa hänen virheitään ja se, kenen virheitä Allaah seuraa, Hän tulee paljastamaan hänet vaikka hän olisi kotinsa sisällä." (Saheeh al-Jamee)

Imam an-Nawawi (rahimahullah) kirjoittaa, "Tämä hadith osoittaa, että ne jotka seuraavat ja paljastavat ihmisten virheitä ovat tekopyhät ja ne joiden Eemaan on niin heikko, että se ei vielä ole täyttänyt heidän sydäntään..."

Syntien paljastaminen johtaa nöyryytykseen ja häpeään, mikä heikentää syntisen mahdoollisuutta jonain päivänä katua hänen virhettään, etsiä anteeksiantoa Allaahilta sielulleen tätä syntiä vastaan, koska yksi niistä asioista jotka estävät henkilöä tekemästä syntiä on nöyryytyksen pelko. Kuitenkin, jos synnin tekijä tietää, että ihmiset tietävät jo hänen synneistään, sitten hän ei tunne häpeää ja hämmennystä, jota hän ennen tunsi ja tämä voi johtaa jopa rohkaista häntä tekemään syntejä avoimesti!

Toiseksi, kun syntejä mainitaan toistuvasti kokoontumisissa jne, syntien tekemisen pelko katoaa ihmisten sydämistä. Ensin synti tulee helpoksi ihmisten kielelle ja vähitellen hän, joka ei tunne mitään häpeää mainitessaan synnin, ei huomaa mitään vaikeutta edes tehdä syntiä. Näin synnit leviävät yhteiskunnassa!

Joten, jos joku tulee tietoiseksi hänen veljensä synneistä ja tajuaa, ettei kukaan muu kuin hän ole nähnyt hänen tekevän syntiä, silloin hänen tulee pitää synti salassa. Hänen ei tulisi rohkaista ihmisiä kohti syntien tekemistä paljastamalla hänen vikansa. Allaah, Ylistetty, ei ole vain tuominnut syntien tekemisen Quraanissa vaan, Hän on myös tuominnut ne ihmiset, jotka kertovat synneistä julkisesti. Hän sanoi: "Niitä, jotka tahtoisivat synnin yltävän kaikkiin uskovaisiin, odottaa tuskallinen rangaistus" (24:19) tarkoittaen, niitä, jotka haluavat nähdä pahan puhumisen heistä (uskovista) tapahtuvan. (Tafseer Ibn Katheer)

Allaah sanoo suuratun-Nisa´assa (4:148), "Allaah ei rakasta kovaan ääneen pahaanpuhumista, paitsi jos jollekulle on tehty vääryyttä."

Ibn Abbas kommentoi tätä jaetta, "Allaah ei pidä siitä, että kukaan pyytäisi Häntä toista vastaan, ellei häntä vastaan ole tehty väärin. Tässä tapauksessa, Allaah antaa henkilölle luvan pyytää Häntä sitä vastaan kuka hänelle on vääryyttä tehnyt... Silti, on parempi, jos hän on kärsivällinen." (Tafseer Ibn Katheer)

Nykyään synnit ovat levinneet yhteiskunnassa koska me olemme unohtaneet Allaahin Lähettilään opetukset, joka varoitti ihmisiä paljastamasta omia virheitä ja syntejä kuin myös toistenkaan. Tämän seurauksena, ihmiset ovat kadottaneet pelon syntien tekemisestä eikä vain pienissä synneissä vaan myös jopa suurissa synneissä - lisäksi, huomaamme ihmisten ylpeinä liittävän syntejä itseensä!

Nykyään, on myös useita moderneja kanavia, joiden kautta synnit leviävät yhteiskuntaan; kuten sellaiset kirjat, lehdet ja televisio-ohjelmat, jotka mainitsevat toisten syntejä, laittomia tekoja ja moraalittomuuksia lisätäkseen ihmisten tietoisuutta. Nämä ohjelmat, joissa tarkoitus on auttaa ihmisiä rikoksia vastaan todellisuudessa auttavat rikoksia leviämään nopeasti yhteyskunnassa. Rikoksia, jotka olivat ennen tuntemattomia ovat tulleet yleisiksi rikkomuksiksi! On siksi tarpeellista muslimien välttää sellaisia teitä, jotka voivat johtaa meidän muslimiummamme tuhoutumiseen.