"Ja kuka voi mennä enemmän harhaan kuin hän, joka seuraa omia halujaan?"

kääntänyt Ummu Ahmed


Sydämet ovat kuin astioita, kaikki ne täytyy täyttää. Se, millä ne tulisi täyttää, on uskolla Allaahiin ja Hänen tottelevaisuudellaan, kuten on korostettu seuraavassa hadithissa:

"Koettelemuksia esitetään ihmisten sydämille kuten kaislamatto kudotaan oksa oksalta, ja sydän, joka on täynnä niitä, siihen laitetaan musta merkki. Mutta sydän, joka hylkää ne, siihen laitetaan valkoinen merkki. Tulos on, että sydämiä on kahdenlaisia: yksi valkoinen, kuten valkoinen kivi, jota eivät koettelemukset vahingoita niin kauan kuin taivaat ja maa pysyvät, ja toinen musta ja ruosteinen, kuten astia, joka on kaadettu kumoon, se ei tunnista hyvää eikä hyljeksi pahaa, vaan enemminkin sen valtaa sen himo." (Hudhayfah (r), Ahmad ja at-Tirmidhi)

Sydämen puhdistaminen on tiedon hankkimista Allaahista, Hänen Lähettiläästään ja Hänen deenistään, ja teoista, jotka ovat sen mukaisia. Ainoastaan terve sydän pyrkii hankkimaan oikeaa tietoa, sairas sydän on kykenemätön tähän tai se on siitä vaikeaa.

Profeetta selitti myös eräälle Seuralaiselleen, joka meni kysymään Profeetalta kysymystä ja jopa ennen kuin hän oli puhunut, Profeetta sanoi: "Oletko tullut kysymään oikeamielisyydestä?" "Kyllä," Seuralainen vastasi. Profeetta sanoi, "Kysy sydämeltäsi. Oikeamielisyys on sitä, mistä sielusi tuntee rauhallisuutta ja sydän tuntee rauhallisuutta, ja vääryys on sitä, mikä horjuttaa sielua ja velloo edes takaisin rinnassa; vaikka ihmiset ovat antaneet laillisen lausuntonsa (fatwa) siitä uudelleen ja uudelleen". (sahih, kertonut Ahmad, at-Tirmidhi, Waabisah ibn Ma'baadilta.)

Jos sydämemme ovat sairaita, sitten sydämiltämme kysyminen on paljon vaikeampaa, koska me yritämme oikeuttaa väärät tekomme ja pyrimme vakuuttamaan itsemme, että tekomme on oikein. Tämän pitäisi huolestuttaa meitä, koska Profeetta on sanonut: "Kun palvelija tekee synnin, musta piste ilmestyy hänen sydämeensä, joten jos hän vastustaa, etsii anteeksiantoa ja katuu; sitten hänen sydämensä puhdistetaan. Ja jos hän palaa (syntiin), se (musta piste) kasvaa kunnes se peittää koko sydämen. Ja tämä on lika, jonka Allaah mainitsee - "Totisesti ei! Heidän sydämiensä päällä on likaa (peitettä synneistä ja pahoista teoista) sen takia mitä heillä oli tapana tehdä." (83:14)." (hasan, kertonut Ahmad, at-Tirmidhi ja muut)

"Päivänä, jolloin ei rikkaudesta eikä pojista ole mitään hyötyä, paitsi sille, joka lähestyy Allaahia PUHTAIN SYDÄMIN" (26:88-89)