Kibrin (ylpeyden) sairaus

Jamaal ad-Deen Zarabozo
transkriboitu nauhalta

kääntänyt Ummu Ahmed


"...toinen piirre, jota kaikkien tulee varoa, mutta etenkin 'ilmia opiskelevien ihmisten, joille Allaah (subhaanahu wa ta'aalaa) on antanut, joita Allaah (subhaanahu wa ta'aalaa on siunannut saamaan tietoa ja tekemään da'waa, näiden ihmisten tulee olla erityisen varovaisia sairauden kanssa, joka tulee usein tällaisten ihmisten luokse, valitettavasti, ja tämä on kibrin, ylimielisyyden ja ylpeyden, sairaus. Ja joskus tapa, jolla tämä heijastuu, on kun henkilö kieltäytyy eikä halua kenenkään korjaavan häntä, tai ainakaan hän ei hyväksy tiettyjen ihmisten korjauksia. Hän saattaa hyväksyä korjaamisen ja sen, että hänelle sanotaan hänen olevan väärässä, jos sen tekee joku hänen ryhmästään tai joku hänen läheinen ystävänsä, mutta ketä muuta tahansa, hän väheksyy eikä hyväksy minkäänlaista kritiikkiä keneltäkään muulta, ja tämä on kibr. Tämä on ylpeyttä ja ylimielisyyttä, kuten on kuvattu Profeetan (sallallaahu 'alayhi wa sallam) hadithissa. Profeetta (sallallaahu 'alayhi wa sallam) sanoi, ettei kukaan, jolla on edes sinapinsiemenen verran kibriä sydämessään, ei kukaan, jolla on tätä sydämessään, pääse Jannah'aan.

Joku kysyi Profeetalta (sallallaahu 'alayhi wa sallam), hän sanoi, että ihminen rakastaa pitää kauniita vaatteita, käyttää kauniita kenkiä ja hän oletti tämän olevan kibriä; Profeetta (sallallaahu 'alayhi wa sallam) sanoi, "Allaah on kaunis ja rakastaa kauneutta," tämä ei ole kibriä, mutta kibr on "hylätä totuus ja väheksyä ihmisiä", hylätä totuus, esimerkiksi kun se tulee lähteestä, josta et pidä, kun se tulee sinulle joltakin, joka ei kenties ole yhtä oikealla polulla kuin itse ajattelet olevasi, ja ihmisten väheksyminen ja heidän häpäisemisensä, tämä on kibriä.

Sinun täytyy ymmärtää, että en välitä vaikka olisit suurin 'aalim maailmassa, sinä saatat erehtyä joskus, joku lapsi saattaa joskus tulla luoksesi ja sanoa, tiedäthän, tuo oli virhe. Al-Bukhaari oli vain 11- tai 12-vuotias korjatessaan ensimmäisen kerran shaykhiaan.

Meidän täytyy olla erityisen varovaisia tämän suhteen, etenkin, kuten sanoin, kun olemme mukana da'wassa ja antamassa tietoa. Sillä todella, kun joku saa tietoa, ja hän alkaa tuntea, kuka sinä olet minulle puhumaan,... älä puhu minulle, sinulla on ongelma kanssani,.. mene puhumaan ulamaa'lle, ja käske ulamaa'n tulla puhumaan kanssani. Tämä on ongelma, ja se on valitettavasti erittäin vaarallista."