Untitled Document


Profeetan (saws) vaimot

Ahmed Thomson
Suom. KhadijaJuwayriyya bint al-Harith

Juwayriyya bint Harith, olkoon Allaah häneen tyytyväinen, avioitui profeetta Muhammedin kanssa 5 AH, kun Profeetta oli 58-vuotias ja hän oli 20-vuotias. Tämä tapahtui vähän sen jälkeen kun hän oli avioitunut Zaynab bint Jahshin kanssa, ja kun muslimit olivat taistelleet voitokkaasti Banu Mustaliqin heimoa vastaan, jotka voitettiin pikavauhtia Profeetan yllätyshyökkäyksen ansiosta. Tämän taistelun vankien joukossa oli kaunis Juwayriyya, al-Harithin tytär, joka oli Banu Mustaliqin johtaja. Juwayriyya pelkäsi, että heti kun muslimit tajuaisivat kuka hän oli, he pyytäisivät kohtuuttomat lunnaat hänen turvallisesta vapauttamisestaan. Sen jälkeen kun muslimit olivat palanneet Medinaan heidän saaliinsa ja vankien kanssa, hän vaati nähdä profeetta Muhammedin toivoen, että hän voisi estää sen, mitä hän pelkäsi. Nähdessään kuinka kaunis hän oli, Aisha ei ollut mielissään hänen näkevän Profeetan .

Mutta hän ei hellittänyt ja lopulta hänelle annettiin lupa nähdä Profeetta ja hänet vietiin sinne kun hän oli Aishan kanssa. Kun hän oli lopettanut puheensa, Profeetta mietti hetken ja sitten sanoi: "Kerronko sinulle, mikä on parempi kuin tämä?"

Sitten hän pyysi häntä vaimokseen ja hän suostui välittömästi. Vaikka Juwayriyya oli nuori ja kaunis ja kunnioitetusta suvusta, Profeetta ajatteli kuinka pelastaa hänet ja kaikki hänen heimostaan häpeällisestä kohtalosta. Avioituessaan Juwayriyyan kanssa, Banu Mustaliq voisi hyväksyä islamin kunnioitetusti ja heidän aikaisempi häviön häpeä poistuisi, jotta he eivät tuntisi enää tarvetta ryhtyä koston sotaan, mikä voisi jatkua kunnes yksi kahdesta joukosta olisi tuhottu.

Heti kun avioliitto oli ilmoitettu, kaikki saalis, joka oli otettu Banu Mustaliqilta palautettiin heille ja kaikki vangit vapautettiin, sillä he olivat nyt Profeetta Muhammedin sukulaisia. Aisha sanoi kerran Juwayriyyasta, " Minä en tiedä ketään naista joka oli enemmän siunaukseksi hänen ihmisilleen kuin Juwayriyya bint al-Harith." Sen jälkeen kun heidät oli vihitty Profeetta vaihtoi hänen nimensä Barrasta Juwayriyyaksi.

Juwayriyya on kertonut, että aikaisin eräänä aamuna Lähettiläs lähti hänen huoneestaan kun hän oli rukoilemassa aamurukousta. Hän palasi myöhemmin tuona aamuna ja Juwayriyya oli silti istumassa samassa paikassa. "Oletko istunut siinä samassa paikassa siitä asti kun lähdin luotasi?" hän kysyi. "Kyllä," Juwayriyya vastasi. Johon Profeetta sanoi, "Minä lausun 4 lausetta kolme kertaa sen jälkeen kun lähdin luotasi ja jos ne punnittaisiin sitä vastaan, mitä sinä olet lausunut aamusta alkaen, ne silti painaisivat enemmän. Ne ovat: "Kunnia Allaahille ja ylistys Hänelle niin paljon kuin hänen luotujaan on ja Hänen mielihyvänsä ja Hänen valtaistuimensa paino ja Hänen sanojensa muste." Mikä muistuttaa meitä seuraavasta Koraanin jakeesta:

Sano: "Jos meri muuttuisi musteeksi Herrani sanojen kirjoittamista varten, niin totisesti, meri tyhjenisi ennen kuin Herrani sanat loppuisivat, vieläpä vaikka lisäisimme siihen toisen yhtä suuren meren" (18:109)

Juwayriyya oli naimisissa Profeetan kanssa 6 vuotta ja hän eli vielä 39-vuotta hänen kuolemansa jälkeen kuollen 50 AH 65-vuoden ikäisenä, olkoon Allaah tyytyväinen häneen.