Untitled Document


Profeetan (saws) vaimot

Ahmed Thomson
Suom. KhadijaAishah bint Abu Bakr

Hiljalleen Mekkaan jääneet muslimit lähtivät kaupungista ja matkustivat Medinaan liittyäkseen rakastetun profeetan seuraan, ja heidän joukossaan oli myös pieni tyttö nimeltä Aishah, Abu Bakrin tytär. Pian Medinaan saapumisen jälkeen Aishah, joka oli silloin 9-vuotias, avioitui 54-vuotiaan profeetta Muhammedin kanssa. Hän jätti oman perheensä ja liittyi profeetta Muhammedin perheeseen.
Aishah ilmoitti myöhemmin, että profeetta Muhammed oli kertonut hänelle, että Gabriel tuli ja näytti hänelle kuvan hänestä (Aishasta) vihreän silkin palasella sanoen: "Hän on sinun vaimosi tässä maailmassa ja seuraavassa."
Häistään Aishah kertoi lyhyesti, että ennen kuin hän lähti vanhempiensa kodista, hän livisti pihamaalle leikkimään ystävänsä kanssa: "Minä olin keinumassa ja pitkät, hulmuavat hiukseni sotkeutuivat," hän sanoi, "ja he tulivat hakemaan minut kesken leikkini ja valmistivat minut."
He pukivat hänet hääpukuun, joka oli tehty hienosta punaraidallisesta, Banrainista tuodusta kankaasta, ja sitten hänen äitinsä vei hänet juuri rakennettuun taloon, jonka ulkopuolella jotkut Ansari-naiset odottivat ovella. He tervehtivät häntä sanoilla: "Hyvyyttä ja onnellisuutta, olkoon kaikki hyvin." Sitten, hymyilevän profeetan läsnäollessa, tuotiin kulhollinen maitoa. Profeetta joi siitä itse ja tarjosi sitä Aishalle. Hän ujosti kieltäytyi siitä, mutta kun profeetta vaati, hän joi myös ja sitten tarjosi kulhoa sisarelleen Asmalle, joka istui hänen vieressään. Myös toiset paikalla olijat joivat siitä ja siinä olikin kaikki, mitä tapahtui heidän yksinkertaisissa ja juhlallisissa häissään.
Avioliitto profeetta Muhammedin kanssa ei muuttanut Aishan leikkisää elämää ja hänen nuoret ystävänsä tulivat säännöllisesti vierailemaan hänen omassa huoneessaan."
"Minä olin leikkimässä nukeillani," hän kerran sanoi, "tyttöjen kanssa, jotka olivat ystäviäni, ja profeetta tuli sisään ja he livistivät talosta ulos. Hän meni heidän peräänsä ja toi heidät takaisin, sillä hän oli mielissään minun vuokseni siitä, että he olivat siellä." Joskus hän sanoi: "Pysykää aloillanne", ennen kuin he ehtivät lähteä ja liittyi mukaan heidän leikkeihinsä.
"Eräänä päivänä, "Aishah sanoi, "profeetta tuli sisään, kun minä olin leikkimässä nukeillani ja sanoi: "Aishah, mikä leikki tämä on?"
"Se on Salomonin hevoset," minä vastasin ja hän nauroi."
Toisessa tapauksessa, Eid al-Adhan aikaan, kaksi nuorta tyttöä oli Aishan kanssa hänen huoneessaan laulaen laulua kuuluisasta Buathin taistelusta ja lyöden tamburiinilla tahtia.
"Allaahin Lähettiläs tuli sisään," sanoi Aishah, "ja kävi makaamaan kasvot poispäin. Sitten Abu Bakr tuli ja nuhteli minua sanoen: "Mitä tekee tämä saatanan musiikkisoitin Allaahin Lähettilään talossa?" Allaahin Lähettiläs kääntyi häntä kohti ja sanoi: "Jätä heidät rauhaan, sillä nämä ovat Eid-päiviä."
Vähän ajan kuluttua Aishah pyysi tyttöjä lähtemään, ja profeetta kysyi, haluaisiko Aishah katsoa abessinialaisia, jotka olivat antamassa taistelunäytöstä aseidensa kanssa moskeijassa, ja tämä vastasi myöntävästi.
"Kautta Allaahin", sanoin Aishah, "minä muistan Allaahin Lähettilään seisomassa huoneeni ovella, suojaten minua viitallaan, jotta minä voisin nähdä abessinialaiset urheilemassa ja esittelemässä miekkojaan Allaahin Lähettilään moskeijassa. Hän jatkoi seisomista minun vuokseni, kunnes olin saanut tarpeekseni ja menin takaisin sisään, ja voit kuvitella, miten nuori tyttö nautti katsellessaan esitystä."
Jotkut voivat ajatella Muhammedin ja Aishan avioliittoa erikoisena, mutta nämä kaksi kumppania olivatkin erityisiä ihmisiä. Profeetta Muhammed oli viimeinen profeetta ja paras luoduista ja Aishah oli hyvin älykäs ja tarkkaavainen nuori tyttö, jolla oli erittäin hyvä muisti.
Aishah vietti seuraavat yhdeksän vuotta elämästään profeetan kanssa, kasvaen naiseuteen, ja hän muisti kaiken näkemänsä ja kuulemansa hyvin selväpiirteisesti. Profeetan vaimona oleminen oli vielä erityisempää, sillä niin paljon tapahtui hänen ympärillään - Koraanin ilmoitukset jatkuivat ayah ayahilta, ja ihmisten sydämet kääntyivät ja muuttuivat jatkuvasti - myöskin hänen - ja hän oli todistajana niin monelle tapahtumalle.
Sen tähden ei ole yllättävää, että huomattavan osan siitä tiedosta, joka meillä on vielä tänä päivänäkin rakastetun profeettamme elämästä ja käytöksestä, oli Aishah opetellut ensin ja sitten opettanut muille. Tämän erikoisen avioliiton vuoksi, miehen ollessa lähellä elämänsä loppua ja naisen vielä lähellä omansa alkua, me tiedämme niin paljon heistä molemmista. Sen tähden niille, jotka haluavat kulkea heidän jalanjäljissään, on tullut paljon helpommaksi seurata heidän esimerkkiään.
Siinä, missä Khadijah oli jo älykäs ja aikuinen nainen avioituessaan profeetta Muhammedin kanssa, oli Aishah reipas nuori tyttö, jolla oli vielä paljon opittavaa, kun hän avioitui profeetan kanssa, olkoon Allaahin rauha ja siunaukset hänen ja heidän yllään. Hän oli hyvin nopea oppimaan, ja toisaalta hänellä oli puhdas sydän, selkeä mieli ja luotettava muisti. Hän ei pelännyt kysyä lisää saadakseen selville totuuden tai tehdäkseen sen tiedoksi, ja aina, kun hän voitti jonkun väittelyssä, profeetta hymyili ja sanoi: "Hän on Abu Bakrin tytär!"
Musa ibn Talha sanoi kerran: "En ole nähnyt ketään niin vakuuttavaa kuin Aishah."
Aishasta tuli niin viisas, että eräällä hänen aikalaisistaan oli tapana sanoa, että jos Aishan tietomäärä laitettaisiin toiselle puolelle vaakaa ja kaikkien muiden naisten tieto toiselle puolelle, Aishan puoli painaisi enemmän. Hänellä oli tapana istua naisten kanssa ja välittää tietoa jonka hän oli saanut profeetalta ; ja pitkään kuolemansa jälkeen ja niin kauan kuin hän eli, hän oli tiedon ja viisauden lähde niin naisille kuin miehillekin.
Abu Musa sanoi kerran: "Milloin tahansa saimme jonkin ilmoituksen, joka sai meidät epäilemään, profeetan seuralaiset ja me kysyimme siitä Aishalta, ja aina me opimme jotakin häneltä."
Erään kerran profeetta Muhammed sanoi hänelle: "Oi Aishah, täällä on Gabriel antamassa rauhan terveiset."
"Ja rauha hänellekin," hän vastasi, "ja Allaahin armo."
Kertoessaan tätä Abu Salamalle hän lisäsi: "Hän näkee, mitä minä en näe."
Sen lisäksi, että Aishah oli erittäin älykäs, hänestä tuli myös viehättävä nuori nainen. Siitä, kun hän ensi kertaa tuli asumaan profeetan talouteen nuorena tyttönä, vahva ja kestävä ystävyys kasvoi hänen ja Sawdan välille ja Sawda piti huolta hänestä ja koko taloudesta.
Kun Aishah kasvoi, Sawda, joka oli silloin vanha nainen, antoi oman osansa profeetan ajasta Aishalle ja oli hyvillään hoitaessaan hänen talouttaan ja olemalla Umm al-Mumineen - "Uskovien äiti" - titteli, joka annettiin kaikille profeetan vaimoille, olkoon Allaah heihin tyytyväinen. Tämä vahvistaa sen, minkä Koraani selvästi ilmoittaa, eli että kukaan mies ei voisi avioitua heidän kanssaan sen jälkeen, kun he ovat avioituneet profeetan kanssa:

"Profeetta on uskovaisia lähempänä kuin nämä ovat toisiansa, ja profeetan vaimot ovat kuin äidit heille." (33:6)

ja

"Te Profeetan vaimot! Ken ikinä teistä julkeasti loukkaa säädyllisyyttä, hänen rangaistuksensa on oleva kaksinkertainen, sillä se on helppo asia Jumalalle. Mutta ne teistä, jotka ovat kuuliaisia Jumalalle ja Hänen sananjulistajalleen sekä tekevät hyvää, saavat Meiltä kahdenkertaisen palkan; Me olemme valmistanut heille ihanan osan. Profeetan vaimot! Te ette ole muiden naisten kaltaisia: jos otatte asemastanne vaarin, älköön puheenne olko hempeätä, jottei se olisi kenellekään kiusaukseksi, vaan käyttäkää sopivaa puhetta. Ja pysytelkää asunnoissanne älkääkä somistako itseänne entisen pimeyden ajan koruilla; harjoittakaa hartautta, antakaa almuja ja totelkaa Jumalaa sekä hänen sananjulistajaansa. Jumala vain tahtoo poistaa teistä kaiken saastan, te Profeetan perhekunta, ja puhdistaa teidät sisimpäänne asti. Ja pitäkää mielessänne Jumalan ilmoitukset ja viisaus, jota teille on kodeissanne julkiluettu; Jumala on totisesti tarkkanäköinen, kaikkitietävä." (33:30-34)
Joskus on varmaan vaikea käsittää, millaista profeetan vaimojen ja seuralaisten elämä on ollut, koska valo, joka kumpusi profeetasta heihin saakka, oli jotain ainutlaatuista. Allaahin Lähettiläällä ei ollut varjoa, sillä hän itse valaisi valollaan seuraajiensa sydämet ja mielen, antaen heille ymmärryksen sokaisematta silti heitä. Profeetta Muhammed oli todellinen armo kaikille maailmoissa ja kukaan puhdassydäminen ei voisi mitenkään unohtaa tätä, vähiten kaikista profeetta itse:

"Profeetta, Me olemme totisesti lähettänyt sinut todistajaksi, hyvän sanoman tuojaksi ja varoittajaksi kutsumaan Jumalan luo Hänen luvallaan ja olemaan palavana soihtuna." (33:45-46)

On sanottu, että ihmiset olivat tietoisia profeetta Muhammedista , kun hän oli läsnä heidän luonaan ja että he istuivat ja kuuntelivat hänen sanojaan katse maahan luotuna, aivan kuin heillä olisi ollut lintuja istumassa päänsä päällä; ja he olisivat tehneet mitä tahansa hänen eteensä, niin suuri oli heidän rakkautensa häntä kohtaan.
Se johtui profeetta Muhammedin täydellisyydestä, ja siksi jokaista käskettiin pyytämään siunauksia hänelle:

"Totisesti Jumala ja Hänen enkelinsä siunaavat Profeettaa; uskovaiset, rukoilkaa (Jumalan) siunausta hänelle ja tervehtikää häntä arvonsa mukaisesti." (33:56)

Profeetta Muhammedin ainutlaatuisesta asemasta Allaahin luona johtui, että hänen vaimonsa ja seuralaisensa Allaahin vuoksi kohtelivat profeetta Muhammedia mitä kunnioittavimmin ja kohteliaimmin ja että hänen vaimonsa eivät voineet avioitua kenenkään muun kanssa oltuaan aviossa hänen kanssaan.

"Uskovaiset, ellei lupaa ole annettu, älkää käykö Profeetan taloon aterialle, älkääkä odotelko hänen ruokansa valmistumista, mutta jos teidät on kutsuttu, käykää sisään ja aterioituanne hajaantukaa, pyrkimättä liikaan tuttavallisuuteen. Tämä kaikki vaivaa Profeettaa; häntä ujostuttaa sanoa sitä teille, mutta Jumala ei teitä jätä vaille totuutta. Ja kun yleensä heiltä jotakin pyydätte, tehkää se telttaverhon ulkopuolelta. Tämä on soveliain käyttäytyminen teidän ja heidän sydämensä vuoksi. Ei teidän sovi häiritä Jumalan sananjulistajaa eikä liioin koskaan ottaa hänen entisiä vaimojaan avioksi, sillä se on totisesti viheliäistä Jumalan silmissä." (33:53)

Niinä yhdeksänä vuotena, jolloin Aishah (ra) oli naimisissa profeetta Muhammedin kanssa, hän todisti monia suuria tapahtumia, jotka muokkasivat Medina al-Munawarran ensimmäistä muslimiyhteiskuntaa.
Heidän avioliittonsa aikana qiblan suunta muutettiin Jerusalemista Mekkaan ja siten muslimit erottuivat selvemmin juutalaisista ja kristityistä. Tuona aikana, Aishah (ra) varmasti kuuli monia juutalaisia ja kristittyjä sekä epäjumalan palvojia, jotka eivät tulleet kuuntelemaan profeettaa , vaan kiistelemään hänen kanssaan, toivoen löytävänsä jonkin vakuuttavan syyn voidakseen hyljätä hänet. Näiden tapahtumien takia Aishah (ra) oppi erottamaan totuuden valheesta.
Profeetallisen ohjauksen jatkuessa hänen saamiensa ilmestysten kautta Aishan elämäntapa - kuten kaikkien muslimien - oli hiljalleen uudistunut ja puhdistunut: heidän avioliittonsa aikana alkoholin juominen viimein kiellettiin ja tehtiin selväksi, mikä ruoka oli halal ja mikä ruoka oli haram, ja naisille tuli pakolliseksi käyttää hijabia julkisesti ja rukoillessa, ilmoitettiin ohjeet paastoamiselle, zakatin maksaminen tuli velvollisuudeksi kaikille muslimeille ja hajjin riitit puhdistettiin ja selvennettiin.
Tosiasiassa kaikki elämänalueet, syntymästä kuolemaan ja kaikki, mitä siinä välillä tapahtuu, määriteltiin, esimerkkinä profeetan käyttäytyminen - ja juuri tätä käyttäytymisen mallia, Sunnaa, Aishah auttoi säilyttämään ja suojelemaan, ei vain ilmaisemalla sitä itse, vaan myös opettamalla sitä toisille.
Aishaa pyydettiin kerran kuvailemaan profeettaa ja hän vastasi, että hän oli "kävelevä Koraani", tarkoittaen sillä, että hänen käyttäytymisensä muutti Koraanin teoiksi. Aishah teki kaikkensa tehdäkseen samoin, joten hän ei vain tiennyt ja ilmaissut Sunnaa, vaan myös opetteli Koraanin ulkoa ja ymmärsi sen.
Heidän avioliittonsa aikana taisteltiin muun muassa Badrin, Uhudin ja Khandaqin taistelut. Nämä olivat ne kolme suurta taistelua quraishilaisia vastaan, jotka siirsivät vallan uskottomien käsistä muslimeille. Vaikka Aishah oli hyvin nuori, hän otti osaa kaikkiin taisteluihin, tuoden vettä muslimitaistelijoille ja auttaen hoitamaan haavoittuneita. Hän todisti elämää ja hän todisti kuolemaa - molempia Allaahin tiellä ja uskottomien tiellä - ja hän ymmärsi molempia. Todellakin, yksi hänen nimensä, Aishah, tarkoituksista on "elämä".
Tapahtui myös heidän avioliittonsa aikana, että juutalaiset juonittelivat ja yrittivät tappaa profeetan useammin kuin yhden kerran. He epäonnistuivat ja lisäksi heitä rangaistiin teoistaan. Ensin karkotettiin Medinasta Banu Qaynuqa ja Banu Nadir ja sitten Banu Qurayza, jotka olivat rikkoneet sopimuksensa muslimien kanssa al-Khandaqin taistelun aikana ja juonittelivat tuhotakseen heidät kaikki. Heidät alistettiin rangaistukseen, jonka oli päättänyt heidän itsensä tuomitsijakseen valitsema mies, Sa´dibn Mu´adh. Heidän oman kirjansa, Tooran, käskyjen mukaan kaikki miehet tapettiin - poikkeuksena ne neljä, jotka hyväksyivät islaamin - ja kaikki naiset ja lapset otettiin orjiksi.
Tämän tapauksen jälkeen toinen heimo, Banu alMustaliq alkoi valmistautua hyökkäykseen muslimeja vastaan ja sen vuoksi profeetta johti armeijansa heitä vastaan. Usein profeetta lähtiessä sotaan hän otti yhden vaimoistaan mukaansa. Hän ei valinnut ketään tiettyä, vaan yksinkertaisesti veti arpaa ja otti sen vaimon, jonka nimi ilmestyi. Kun hän lähti taistelemaan Banu al-Mustaliq´ia vastaan, arpa osui Aishaan, ja hän matkusti profeetan kanssa.
Aishah, joka oli tuolloin 13-vuotias, oli pieni, hoikka ja siro, joten häntä kopassa kantavat miehet eivät tienneet varmasti, oliko hän todellisuudessa sen sisällä, kun he nostivat sen ylös. Matkalla takaisin Medinaan sen jälkeen, kun Banu al-Mustaliq oli kukistettu, muslimiarmeija pysähtyi lepäämään, mutta yllättäen Profeetta määräsi armeijaa jatkamaa matkaansa takaisin päin.
Kenenkään tietämättä Aishah oli hypännyt pois kantokopastaan pariksi minuutiksi ja jättänyt leirin, etsien hieman yksityisyyttä. Matkallaan takaisin hän huomasi, että hänen onyksikivinen riipuksensa oli kadoksissa, joten hän palasi samoja askeleita yrittäen löytää sen. Kun hän lopulta löysi sen ja vihdoin palasi takaisin leiriin, hän huomasi kaikkien lähteneen. Miehet, jotka olivat kantaneet hänen kantokoppaansa, olivat luulleet, että hän oli vielä sen sisällä ja nostaneet sen ylös, kiinnittäneet sen kamelin selkään ja jatkaneet matkaa.
Aishah, joka luotti täysin Allaahiin, istui alas ja odotti, toivoen, että joku huomaisi hänen poissaolonsa ja tulisi hakemaan häntä. Onneksi hänen ei tarvinnut odottaa pitkään, sillä nuori muslimimies nimeltä Safwan ibn al-Mu´atal, joka oli jäänyt armeijasta jälkeen pidettyään tauon, saavutti leirin yöllä ja löysi Aishan nukkumasta. Safwan tunnisti hänet välittömästi, koska oli nähnyt hänet aikaisemmin, ennen kuin Allaah oli käskenyt musliminaisten käyttää hijaabia.
"Inna lillahi wa inna ilayhi raji´un" - todellakin me tulemme Allaahin luota ja varmasti Hänen luokseen me palaamme!" hän lausui yllättyneenä, herättäen äänensä kovuudella Aishan. Hän ei sanonut mitään muuta ja kun Aishah laittoi huivinsa, joka oli pudonnut hänen nukkuessaan, Safwan käski kameliaan polvistumaan Aishan viereen, jotta tämä voisi kiivetä sen selkään. Sitten hän kameliaan taluttaen lähti matkaan jalan armeijan perään toivoen, että he pian saavuttaisivat sen - minkä he lopulta seuraavana aamuna tekivätkin, koska armeija oli pysähtynyt lepäämään päivän kuumimmaksi ajaksi.
Ikävä kyllä jotkut tekopyhät, jotka olivat nähneet Safwan ja Aishan saapuvan yhdessä, alkoivat juoruilla ja levittää loukkaavia valheita heistä. Lopulta tarina saavutti profeetan itsensä ja silloin koko yhteisö puhui siitä, mitä ehkä oli tai ei ollut saattanut tapahtua näiden kahden nuoren muslimin välillä. Luonnollisesti muuminuun (uskovat) olivat varmoja, että mitään pahaa ei ollut tapahtunut, mutta munafiquun (tekopyhät) ajattelivat toisin, eivätkä pelänneet vihjailla, että näin oli asia.
Tämän kaiken juoruilun takia profeetta ja hänen taloutensa joutuivat suuren piinan alaiseksi, ja tosiasiassa Aishah (ra) itse sairastui - ei sen tähden, että olisi ollut tietoinen siitä, mitä tekopyhät puhuivat hänestä, vaan koska profeetta ei näyttänyt välittävän hänestä niin paljon kuin ennen taistelua Banu al-Mustaliq´ia vastaan. Lopulta joku kertoi hänelle, mitä jotkut ihmiset olivat sanoneet. Tämä sai Aishan (ra) vielä sairaammaksi, joten profeetan luvalla hän meni asumaan vanhempiensa taloon.
Kun hän saapui, hän sanoi äidilleen Umm Rumanille: "Äiti! mitä ihmiset puhuvat?" Hän vastasi: "Oi tyttäreni! Älä välitä siitä liikaa. Kautta Allaahin, harvoin on ollut kauniita naisia, jolla on rakastava aviomies ja tällä toisia vaimoja, ilman että ihmiset puhuvat paljon pahaa hänestä." Aishah (ra) sanoi: "Ylistys Allaahille! Todellako Ihmiset puhuvat sellaista?"
Aishah (ra) sanoi: "Minä vietin koko yön aamuun asti pystymättä lopettamaan itkemistä, enkä pystynyt nukkumaan ollenkaan. Aamun valjettua itkin yhä."
Sillä aikaa Safwanin kohdatessa häntä vastaan tehdyti syytökset hän vastasi niihin: "Ylistys olkoon Allaahille! Kautta Allaahin, minä en ole koskaan siirtänyt yhdenkään naisen huivia!"
Koska mitään ilmestystä ei tullut selventämään asiaa, profeetta kysyi Bariralta, joka oli Aishan (ra) palvelustyttö, oliko hän nähnyt Aishan (ra) käytöksessä mitään arveluttavaa.
"Kautta Hänen joka lähetti sinut totuuden kanssa", hän vastasi, "minä en ole nähnyt mitään vialla hänessä, paitsi että hän on vielä nuori tyttö, ja joskus hän nukahtaa taikinaa alustaessaan ja lammas tulee ja syö sen!"
Jotkut läsnä olevat seuralaiset nuhtelivat Bariraa ja kehoittivat häntä menemään asiaan. "Ylistys Allaahille!" hän vastasi. "Minä tiedän hänestä yhtä paljon kuin jalokivikauppias tietää palasesta puhdasta kultaa!"
Profeetta kysyi myös Zainab bint Jahs´lta hänen mielipidettään, sillä hän arvosti sitä suuresti.
Vaikka hänen ja Aishan (ra) välillä oli koko ajan eripuraa ja Zaynabin sisko Hamna oli yksi niistä, jotka aktiivisesti juoruilivat ja levittivät huhuja, hän vastasi ilman epäröintiä: "Oi Allaahin lähettiläs ", hän sanoi, "minä en toista mitään, mitä en ole kuullut omilla korvillani ja nähnyt omilla silmilläni. Kautta Allaahin, minä en löydä hänestä muuta kuin hyvää."
Sitten profeetta yritti puolustaa Aishan (ra) kunniaa kutsumalla jokaisen moskeijaan ja puolustamalla häntä yleisesti. Mutta tekopyhät, jotka olivat ongelman alun perin aikaansaaneet, vain tekivät asiasta pahemman, ja kiistely alkoi kaikkialla moskeijassa niin, että ihmiset melkein kiehuivat kiihtymyksestä, kunnes profeetta rauhoitti ja hiljensi heidät. Profeetta meni Abu Bakrin (ra) taloon, missä Aishah (ra) oli itkemässä sydämensä pohjasta ja Aishan (ra) vanhempien edessä hän lausui ensin shahadan ja sitten jatkoi: "Jos sinä olet viaton, Allaah Itse suojelee kunniaasi ja jos sattumalta puoleltasi on tapahtunut erehdys, etsi silloin Allaahilta anteeksiantoa ja Hän antaa sinulle anteeksi; sillä kun palvelija myöntää virheensä ja kääntyy Hänen puoleensa katuen, Allaah myös kääntyy hänen puoleensa ja hyväksyy hänen katumuksensa."
Aishah (ra) sanoi: "Kun Allaahin lähettiläs lopetti puheensa, minun kyyneleeni ehtyivät, kuin en olisi tiennyt yhdestäkään kyyneleestä. Minä sanoin isälleni: "Vastaa Allaahin Lähettiläälle minun puolestani sitä koskien, mitä hän on sanonut." Hän sanoi: "Kautta Allaahin, minä en tiedä mitä sanoa Allaahin Lähettiläälle." Minä sanoin äidilleni: "Vastaa Allaahin Lähettiläälle minun puolestani sitä koskien, mitä hän on sanonut". Hän sanoi: "Kautta Allaahin, minä en tiedä mitä sanoa Allaahin Lähettiläälle."
Aishah (ra) sanoi: "Minä olen nuori tyttö, joka ei vielä lausu paljoa Koraania. Kautta Allaahin, minä tiedän, että sinä olet kuullut tämän tarinan, jota ihmiset puhuvat ja se on tarttunut sinuun ja sinä olet uskonut sen. Jos minä sanoisin sinulle, että olen syytön, sinä et uskoisi minua. Jos minä tunnustaisin - ja Allaah tietää, että olen syytön - sinä uskoisit minua. Kautta Allaahin, minä voin vain sanoa, mitä Yusufin isä sanoi: "Kärsivällisyys on kaunista ja Allaah on suojani sitä vastaan, mitä te esitätte." (12:18)
Sitten minä käännyin sängylläni, Allaahin tietäen minun olevan syytön, ja toivoin, että Allaah ilmoittaisi syyttömyyteni. Kuitenkin, kautta Allaahin, en ajatellut, että alas lähetettäisiin mitään ilmoitusta, joka koskisi minua. Pidin itseäni liian vähäisenä, jotta jotain sanottaisiin Koraanissa minusta, ja kuitenkin toivoin, että Allaahin lähettiläs saisi unen, jossa Allaah vapauttaisi minut syytöksistä.
Hän oli tuskin lopettanut puhumisen, kun profeetta sai suoran, pidemmän kuin parin ayah'n, ilmestyksen Koraanista. Kun se oli ohitse, hän hymyili ja sanoi: "Älä huolehdi, Aishah (ra), sillä Allaah on ilmoittanut todisteen sinun syyttömyydestäsi."
Aishan (ra) äiti, joka oli seisonut Aishan (ra) vieressä sanoi: "Nouse ylös ja kiitä häntä."
"Kautta Allaahin", huudahti Aishah (ra), jonka lisänimi "Siddiqa", tarkoittaa totuudellista, "minä en kiitä ja ylistä häntä, vaan paremminkin Allaahia, joka on antanut ilmestyksen suojelemaan kunniaani!"
Sitten profeetta meni moskeijaan ja lausui, mitä hänelle oli juuri lähetetty alas:

"Sellaisia, jotka ovat keksineet valheellisia syytöksiä, on kokonainen joukko teidän keskuudessanne. Älkää luulko, että tämä teitä vahingoittaa. Päinvastoin se on teille eduksi. Jokainen heistä saa palkkansa tekemistään synneistä, ja se heistä, joka on pääsyyllinen, on raskaan kurituksen kokeva. Kun tämän panettelun kuulitte, miksi eivät uskovaiset miehet ja naiset uskoneet hyvää omasta kansastaan ja sanoneet: »Tämä on selvästi valheellinen syytös.» Miksi panettelijat eivät tuoneet neljää todistajaa tuekseen? Sillä kun he eivät esittäneet todistajia, he ovat Jumalan silmissä valehtelijoita. Ellei Jumalan laupeus ja Hänen armonsa olisi tukenanne tässä maailmassa ja tulevassa, niin totisesti suuri onnettomuus olisi teitä kohdannut juorupuheen tähden, johon sotkeuduitte, koska piditte sitä kielellänne ja haastoitte sitä huulillanne, vaikka teillä ei ollut siitä mitään tietoa, ja piditte sitä pikkuasiana, vaikka se oli vakava Jumalan silmissä. Ja kun sen kuulitte, miksi ette sanoneet: »Meidän asiamme ei ole puhua tästä. Jumala armahtakoon! Tämä on kauhea parjaus.» Jumala kehottaa, ettette milloinkaan uudelleen lankeisi sellaiseen, jos olette uskovaisia. Jumala on myös kirkastava teille merkkinsä, sillä Jumala on tietävä, viisas. Totisesti, jotka levittävät häväistysjuttuja uskovaisista, niitä kohtaa tuskallinen tuomio tässä maailmassa ja tulevassa, sillä Jumala tietää, mutta te ette tiedä." (24:11-19)

Aishah (ra) antoi anteeksi niille, jotka olivat antautuneet panetteluun, eikä myöhempinä vuosina kuultu mitään pahaa sanottavan heitä vastaan.
Sitä tosiasiaa, että Aishan (ra) kunniaa ja mainetta oli suojeltu Allaahin ilmoituksella, ei kukaan voinut jättää huomiotta ja siitä asti jokainen oli enemmän tietoinen hänen korkeasta asemastaan Allaahin edessä.
Aishan ja Profeetta Muhammedin avioliiton aikana muslimiyhteiskunta laajeni niin nopeasti, että muslimiarmeija valloitti lopulta Mekan. Alettiin valmistella ensimmäistä niistä useista voitokkaista taisteluista, joita käytiin kreikkalaisia ja persialaisia vastaan - sen jälkeen, kun Muhammedin kutsu Herakliukselle ja Chosroelle hyväksyä islam ja palvoa Allaahia yksin oli halveksivasti jätetty huomioimatta.
Tämä hämmästyttävä kasvu ja jopa idea siitä oli Khadijan kuoleman aikaan tuntunut unelmalta. Vuonna 6 AH oli julistettu Hudaybiyyan liitossa voitto, jolla julistettiin rauha quraishilaisten ja muslimien välille kymmeneksi vuodeksi, ja muslimeille oikeus mennä Mekkaan ja tehdä umra, quraishilaisten suostuessa olemaan vahingoittamatta heitä.
Muslimien oli odotettava vuosi ennen kuin he pystyivät tekemään umran, eikä tuo vuosi kulunut nopeasti, sillä tuona ajanjaksona Khaybarin juutalaiset, kuten muutkin juutalaiset Medinan ympärillä yrittivät tuhota muslimiyhdyskunnan rikkomalla rauhansopimuksensa heidän kanssaan ja tukemalla epäjumalankuvienpalvojia. Heitä vastaan taisteltiin ja voitettiin.
Sen jälkeen, kun Khaybarin juutalaiset oli voitettu, eräs juutalaisnainen onnistui tarjoamaan profeetalle hieman myrkytettyä lihaa, itse ilmoittaen hänelle , että se oli myrkytetty, joten hän oli vain maistanut pienen palan sitä. Vaikka yksi seuralaisista oli jo syönyt hieman lihaa ja sen jälkeen kuollut, Allaahin lähettiläs antoi juutalaisnaiselle anteeksi ja salli hänen mennä vapaasti.
Khaybarin juutalaiset saivat luvan jäädä mailleen edellyttäen, että he maksoivat vuosittaisen veron muslimeille. Niinpä jotkut muslimit alkoivat kartuttaa varallisuuttaan enemmän, kuin mitä he olivat menneisyydessä tehneet. Todellakin yhdessä tapauksessa profeetan vaimot Aishan ja Hafsan johdolla pyysivät häneltä vähän rahaa, jota hänellä ei ollut - sillä ei ollut sellaista yötä, jolloin hän olisi käynyt nukkumaan yhtään rahaa omistuksessaan. Profeetta oli huolestunut tästä - ei siksi, koska hänellä ei ollut antaa rahaa heille, vaan pikemminkin siksi, että juuri sitä he niin ilmiselvästi halusivat.
Tuona aikana niin Abu Bakr kuin Umarkin vierailivat hänen luonaan ja löysivät Allaahin Lähettilään istumassa vaimojensa ympäröimänä, jotka olivat kaikki hiljaa. Abu Bakr sanoi itsekseen: "Kautta Allaahin, minä sanon jotain ilostuttaakseni Allaahin Lähettilästä !" Sitten hän sanoi: "Allaahin Lähettiläs, jos minä näkisin Kharijan tyttären pyytämässä rahaa, minä löisin häntä niskaan!" Allaahin lähettiläs hymyili ja sanoi: "Nämä ympärilläni ovat pyytäneet minulta rahaa." Joten Abu Bakr tarrautui Aishaan ja Umar tarrautui Hafsaan, molemmat huudahtaen: "Pyydätkö sinä Allahin lähettiläältä jotain sellaista, mitä hänellä ei ole!" Naiset sanoivat: "Kautta Allaahin, me emme koskaan pyytäisi Allaahin lähettiläältä mitään sellaista, mitä hänellä ei ole!"
Tämä ei ollut ainoa avio-ongelma, jonka hän koki tänä aikana. Oli paljon kilpailua joidenkin vaimojen kesken ja myös Hafsa oli kertonut Aishalle jotakin, mitä profeetta oli kertonut hänelle salassa, koska se olisi lisännyt eripuraa vaimojen kesken. Jotkut lähteet sanovat, että hän oli kertonut Hafsalle , että Abu Bakr ja Umar johtaisivat hänen jälkeensä. Joka tapauksessa hän pysytteli erossa heistä kokonaisen kuukauden ajan, jolloin monet hänen seuralaisistaan alkoivat ajatella, että hän joko oli aikeissa erota heistä tai oli jo tehnyt niin.
Umar oli kertonut, että hän meni vierailulle profeetan luo, joka oli yksin pienessä ylähuoneessa, saadakseen selville mitä oli tapahtumassa. Kaikkein ensiksi hän vieraili tyttärensä Hafsan luona, joka itki, ja kysyi tältä, oliko profeetta eronnut vaimoistaan. "Minä en tiedä," hän nyyhkytti. Sitten hän meni tapaamaan profeettaa . Kun tämä oli antanut luvan tulla sisään, Umar kiipesi tikkaita pitkin pieneen huoneeseen:
"Minä vierailin Allaahin lähettilään luona ja hän oli makaamassa matolla. Minä istuuduin alas ja vedin hänen alemman vaatekappaleensa hänen suojakseen. Hänellä ei ollut mitään muuta yllään ja matto oli jättänyt jälkiä hänen kylkiinsä. Minä katsoin ympärilleni etsien, missä Allaahin lähettiläällä oli ruokaa, ja näin vain kourallisen ohranjyviä, saman verran kuin yksi sa´, saman verran mimoosan lehtiä huoneen nurkassa ja auringon paahtaman nahkalaukun roikkumassa lähellä ja minä liikutuin kyyneliin. Hän sanoi:
"Ibn al-Khattab, minä saa sinut itkemään?" Minä vastasin: "Oi Allaahin Lähettiläs , kuinka en itkisi? Tämä matto on jättänyt jälkiä kylkiisi ja voin nähdä, mitä ruokavaroja sinulla vain on. Caesar ja Chosroes johtavat eläen yltäkylläisyydessä, kun taas sinä olet Allaahin lähettiläs, Hänen valittunsa, ja katso mitä sinulla on!"
"Ibn al-Khattab," hän vastasi, "eikö sinulle riitä, että meille on tuonpuoleinen ja heille on tämänpuoleinen?"
"Kyllä", minä sanoin. Sitten minä sanoin: "Oi Allaahin lähettiläs , mitä on tapahtunut sinun ja vaimojesi välillä? Jos olet eronnut heistä, silloin todella Allaah on sinun kanssasi ja Hänen enkelinsä, Jibril ja Mikail, ja Abu Bakr, minä ja kaikki uskovat olemme kanssasi."
Harvoin minä olin puhunut tuolla tavoin ja toivoin, että Allaah todistaisi sanoja, jotka lausuin. Ja niin tapahtui, että kokoelma jakeita ilmoitettiin:

"Jos te kumpikin, (vaimo) käännytte Jumalan puoleen, se on parhaaksenne; ovathan sydämenne Hänestä luopuneet; mutta jos te kumpikin pidätte yhtä puolta häntä (profeettaa) vastaan, niin on totisesti Jumala hänen suojelijansa ja samoin Gabriel sekä hurskaat uskovaiset ja lisäksi enkelit hänen auttajansa.» Voi olla, että jos profeetta teistä eroaa, hänen Herransa antaa sijaanne parempia vaimoja kuin te - kuuliaisia, uskollisia, nöyriä, katuvia, Jumalaa palvelevia, paastojen noudattajia, olivatpa he leskiä tai neitsyitä." (66:4-5)

Todellisuudessa profeetta Muhammed ei koskaan eronnut yhdestäkään vaimostaan ja kun opimme enemmän siitä kuinka he elivät, olkoon Allaah heihin kaikkiin tyytyväinen, on selvää, että he kaikki omasivat viimeisessä jakeissa kuvattujen naisten ominaisuuksista. Ehkä tämä jae oli muistutukseksi heille, jotta he muistaisivat sen lopun elämäänsä - joka monella heistä kesti kauan vielä profeetan kuoleman jälkeen.
Palatkaamme Sayyiduna Umarin kertomukseen hänen vieraillessaan profeetan luona tuon vaimoista kuukaudeksi eristäytymisen aikana. Umar kysyi sitten: "Oi Allaahin lähettiläs , oletko eronnut heistä?" ja hän vastasi: "En." Keskusteltuani hänen kanssaan vielä hetken - siitä kuinka Mekassa miehet pyrkivät hallitsemaan naisia, kun taas Medinassa naiset pyrkivät hallitsemaan miehiä, ja kuinka Mekan naisväki oli oppinut tämän tehtyään hijran Medinaan - Umar kiipesi alas ja moskeijan ovella seisten huusi kovimmalla äänellään:
"Allaahin lähettiläs ei ole eronnut vaimoistaan."
Kun kuukausi tuli täyteen, profeetta Muhammed meni ensin Aishan huoneeseen. Tämä oli ilahtunut nähdessään hänet, mutta vakavoitui hänen sanoessaan, että joitakin jakeita oli ilmoitettu hänelle, jotka vaativat häntä esittämään hänelle kaksi vaihtoehtoa. "Älä tee pikaisia päätöksiä" hän sanoi, "ja kysy neuvoa vanhemmiltasi ensin." Sitten hän lausui nämä jakeet:

"Profeetta, sano vaimoillesi: »Jos te halajatte tämän maailman menoa ja koreutta, niin tulkaa, minä mittaan teille elatusvaroja ja lähetän teidät kuten tapa vaatii, mutta jos te ikävöitte Jumalaa, Hänen sananjulistajaansa ja viimeisen päivän asumuksia, on Jumala totisesti valmistanut runsaan palkinnon niille teistä, jotka hyvää tekevät." (33:28-29)

"Onko mitään tarvetta kysyä neuvoa vanhemmiltani?" kysyi Aisha . "Todellakin, minä tavoittelen Allaahia ja Hänen lähettilästään ja seuraavan elämän asuinpaikkaa." Ja hänen vastauksensa toistivat kaikki muutkin vaimot.
Aisha pysyi sanassaan niin profeetan elinaikana kuin sen jälkeenkin. Kerran, kun muslimeja oli suosittu suurella varallisuudella, hänelle annettiin 100 000 dirhamin lahja. Hän paastosi vastaanottaessaan rahat, ja hän jakoi kaikki köyhille ja tarvitseville, vaikka hänellä ei ollut ruokatarvikkeita kotonaan. Hieman tämän jälkeen hänen naispalvelijansa sanoi hänelle, "Etkö olisi voinut ostaa dirhamin verran lihaa, jolla olisit voinut rikkoa paastosi?"
"Jos olisin ajatellut sitä," hän vastasi, "olisin tehnyt niin!"
Kun vuosi oli kulunut Hudaybiyyan sopimuksesta, muslimit matkustivat Mekkaan ja saivat suorittaa kaikki umran riitit, tehden kaiken kuten profeetta teki. Sopimuksen mukaan muslimit lähtivät kolmen päivän kuluttua siitä, kun olivat tehneet umransa.
Ei kauaakaan tämän jälkeen profeetta lähetti 3000 muslimin armeijan pohjoiseen, Bysantin alueen rajoille nykyiseen Palestiinaan. Sen hän teki rangaistakseen heimoja, jotka olivat tappaneet hänen lähettämiään lähettiläitä, jotka kutsuivat heitä islamiin. Heimot kutsuivat keisari Herakliuksen avuksi, ja kun muslimien armeija saapui Mutaan, he huomasivat 200 000 miehen armeijan olevan heitä vastassa. Monet muslimit kuolivat shahideina taistelun päivänä, mutta Khalid bin Walidin taktiikan ansiosta kreikkalaiset vetäytyivät seuraavana päivänä, joten muslimit pystyivät palaamaan Medinaan vahingoittumattomina.
Kun uutiset Mutaan taistelusta lopulta saavuttivat Mekan, quraishilaiset virheellisesti luulivat kreikkalaisten lyöneen muslimit täysin, ja päättivät uudistaa vihollisuutensa profeettaa kohtaan. Niin tehdessään he harkiten rikkoivat sopimuksen, jonka he olivat Hydaybiyyassa tehneet, sallien liittolaistensa hyökätä ja tappaa joitain muslimien liittolaisia, jotka asuivat lähellä Mekkaa.
Tämän vuoksi profeetta Muhammed marssi Mekkaan 10 000 miehen armeijan johdossa. Huolimatta kaikkien pelosta hän valloitti sen tuskin veripisaraakaan vuodattamatta. Kuten aina, hänen osoittamansa armo ja anteeksianto niitä kohtaan, jotka olivat säälimättä vastustaneet häntä niin monien vuosien ajan, käänsi ihmisten sydämet ja sen ansiosta monet mekkalaisista hyväksyivät islamin.
Annettuaan anteeksi kaikille quraishilaisille, lukuun ottamatta neljää heistä, jotka olivat tehneet murhan henkilökohtaisista syistä, profeetta rikkoi kaikki epäjumalankuvat ja tuhosi kaikki maalaukset, jotka epäjumalanpalvojat olivat asettaneet Kaaban sisään. Pyhän Mekan pyhyys oli jälleen palautettu ja vihdoinkin muslimit olivat vapaat tulemaan ja lähtemään Mekasta, kuten halusivat.
Rauhan ja ilon keskellä kuitenkin saapui uutinen, että Hawazin ja Thaqifin heimot valmistelivat hyökkäystä muslimeja vastaan. Muslimien armeija, joka oli valloittanut Mekan, kasvaneena 12 000:een niistä quraishilaisista miehistä, jotka olivat juuri hyväksyneet islaamin, marssi Hunayn-nimiseen paikkaan.
Ensimmäistä kertaa elämässään muslimit todellakin olivat lukuisampia kuin vihollisensa, joita oli vain noin 4 000.
Tästä lähes seurasi muslimien tuhoutuminen, sillä monet heistä tunsivat olonsa turvatuksi vain suuren määränsä vuoksi eikä luottamuksesta Allaahiin. Kun viholliset yllättäen hyökkäsivät aamun valjetessa, ampuen kukkuloilta nuolia kaatosateen lailla, muslimit tulivat yllätetyiksi ja monet heistä lähtivät pakoon.
Pieni ryhmä pysyi varmana profeetan kanssa ja yksi heistä oli Umm Sulaym bint Milhan, Abu Talhan vaimo. Vaikka hänen raskautensa oli hyvin pitkällä silloin, hän aseisti itsensä veitsellä käyttääkseen sitä kaafiruuneja vastaan.
Onneksi vahvat muslimit ympäröivät profeetan , ja vaikka heitä oli vain 600, yhteinen ponnistelu heidän taistellessaan pelottomasti Allaahin tiellä käänsi taistelun kulun, kunnes alkuvaiheen paniikissa kääntyneet ja kaaoksessa paenneet palasivat takaisin ja taistelu voitettiin.
Hunayn taistelun jälkeen ainoaksi laskettu vastarinta tuli muslimeille pohjoisesta ja koilisesta, Bysantin ja Persian keisareilta. Kuullessaan, että kreikkalaiset olivat kokoamassa suurta armeijaa voittaakseen muslimit, Muhammed valmisti 30 000 miehen suuruisen armeijan, ja marssi kesän lopun kuumuudessa taisteluun heitä vastaan.
Pitkän, vaikean ja kuuman matkan jälkeen muslimien armeija saavutti Tabukin. Siellä he saivat tietää, että kreikkalaiset olivat vetäytyneet takaisin omille alueilleen. Sen vuoksi, tehtyään rauhan sopimukset kaikkien rajojen heimojen kanssa, muslimit palasivat Medinaan, ja monet heistä lähtivät sieltä pyhiinvaellukselle Mekkaan. Ne, jotka olivat keksineet tekosyitä välttyäkseen matkalta Tabukiin, olivat hyvin häpeissään ja katuivat.
Profeetta itse ei suorittanut pyhiinvaellusta sinä vuonna, sillä ihmisiä tuli Medinaan ympäri arabimaita hyväksyäkseen islaamin ja liittoutuakseen hänen kanssaan. Se oli vuosi, joka tultiin tuntemaan "lähetystöjen vuotena" ja jolloin profeetta joskus uupui niin paljon ihmisten tapaamisesta, että hänen piti rukoilla istuallaan.
Abu Bakr johti tämän johdosta pyhiinvaellusta hänen sijaansa. Tämän hajjin aikana ilmoitettiin Koraanin jakeet, jotka kielsivät epäjumalanpalvojia koskaan enää tulemasta sisään Mekan pyhättöön. Ali ibn Abi Talib teki ne tunnetuksi hajjin aikana, ja hänet lähetettiin suoraan Medinasta Mekkaan heti niiden ilmoittamisen jälkeen, jotta mahdollisimman moni ihminen kuulisi ne.
Seuraavana vuonna, kun pyhiinvaelluksen aika lähestyi, profeetta ilmoitti aikovansa lähteä hajjlle ja silloin kaikki halusivat lähteä hänen kanssaan. Muslimit, jotka eivät asuneet Medinassa tai sen lähellä, matkustivat ensin Medinaan liittyäkseen hänen matkaansa tai sitten matkustivat Mekkaan joka puolelta Arabiaa ja liittyivät häneen siellä.
Niiden ihmisten joukossa, jotka olivat mukana profeetan kuululla "jäähyväispyhiinvaelluksella" oli Aisha , sillä profeetta pyysi kaikkia vaimojaan (olkoon Allaah heihin kaikkiin tyytyväinen), seurakseen varmistaakseen, että he kaikki täyttivät tämän määrätyn velvollisuuden, jonka jokainen muslimi on velkaa Herralleen.
Se oli erikoinen pyhiinvaellus. Ei ole koskaan ollut, eikä koskaan tule olemaan toista sellaista pyhiinvaellusta, sillä sen sydän oli profeetta Muhammed perheensä ja seuralaisensa ympäröimänä, olkoon Allaahin siunaukset ja rauha heidän yllänsä, ja sen aikana ilmoitettiin seuraavat Koraanin jakeet:

"Tänä päivänä Minä olen saattanut täydelliseksi teidän uskontonne ja sallinut mielisuosioni ylenpalttisesti tulla teidän osaksenne, olen armossani antanut Islaamin teidän uskonnoksenne." (5:3)

Tämän pyhiinvaelluksen aikana profeetta antoi kuuluisan jäähyväiskhutban, jonka sanat yhä soivat korvissamme ja kaikuvat sydämissämme vielä kaikkien näiden vuosisatojen päästä. Kun hän oli lopettanut puheensa tuhansille ja tuhansille muslimeille, jotka olivat kokoontuneet hänen ympärilleen Arafatin aavikolle, hän korotti ääntänsä hiukan ja kysyi: "Minun Herrani, olenko välittänyt viestin?"
Ja tuhannet ja tuhannet äänet kaikkialta hänen ympäriltään vastasivat hänen kysymykseensä: "Kyllä, sinä olet!" Ja monet niistä, jotka olivat paikalla, kertoivat viestin niille, jotka eivät siellä olleet, ja näin on jatkunut tähän päivään asti.
Yksi niistä, jotka olivat paikalla, oli Aisha, josta profeetta kerran sanoi: "Oppikaa jotain uskostanne tältä punatukkaiselta naiselta" - tarkoittaen Aishaa. Tämä ei ole yllättävää, sillä hän on yksi niistä neljästä ihmisestä, jotka ovat välittäneet yli 2 000 hadithia -toiset olivat Abu Huraira, Abdullah ibn Umar ja Anas ibn Malik. Monet niistä kertovat sellaisista hyvin henkilökohtaisista ja puhtautta koskevista seikoista, jotka vain joku Aishan asemassa ollut voi oppia.
Avioliittonsa aikana Aishan kanssa profeetta avioitui useiden muiden vaimojen kanssa, yleensä vahvistaakseen tärkeitä suku- ja heimositeitä, helpottaakseen jonkun naisen vaikeuksia yllättävän avioeron tai leskeyden takia tai selventääkseen, kenen kanssa muslimin oli luvallista avioitua. Kaikki yllä oleva kuitenkin tapahtui siksi, että hänen vaimonsa olivat kaikki harvinaislaatuisia naisia.