Untitled Document


102 Suuratut-Takaathur

Tafseer Ibn Kathir

Suom. Khadija


1. Teitä viehättää kerskuminen,
2. niin että päädytte hautoihin asti.

(1-2) Allaah sanoi osoittaen palvelijoitaan, että hän rakkaus tähän maailmaan ja ahneus sen palkkioihin on kääntänyt teidän huomionne tekemästä hurskaita tekoja Tuonpuoleisen puolesta. Te jäätte tietämättömiksi Tuonpuoleisesta kunnes kuolema tulee ja te saavutte hautoihin. Profeetta sanoi selittäen näitä jakeita: “Teidän keskinäinen kilpailu maallisten asioiden rakentamisessa estää teitä olemasta tottelevaisia Allaahille ja te pysytte tietämättöminä Tuonpuoleisesta kunnes kuolema saavuttaa teidät.” (Ibn Abi Hatim). Hasan Al-Basri sanoi, että ahneus enempiin lapsiin ja omaisuuteen on kääntänyt ihmiset pois kuoleman muistamisesta.

Ahmad bin Hanbal ilmoitti Ibn Abdullah bin Shakhirin sanoneen: “Kerran kun tulin Profeetan luo, hän oli lausumassa Suura at-Takathuria. Hän sanoi, “Aatamin poika, “Minun omaisuuteni, minun omaisuuteni.” Tosiasissa, sinun on mitä sinä syöt ja lopetat, laitat ja pidät yllä tai annat hyväntekeväisyyteen ja lähetät eteenpäin.” Muslim lisäsi: “Mitä muuta on, sinä jätät sinun perilliset.”

Bukhari ilmoitti Profeetan sanoneen: “Kolme asiaa seuraa kuollutta. Kaksi niistä tulee takaisin ja yksi jää hänen kanssaan. Ne kolme ovat hänen sukulaiset, hänen varallisuus ja hänen tekonsa. Hänen sukulaiset ja varallisuus tulevat takaisin ja hänen tekonsa jäävät hänen kanssaan.“ Ahmad bin Hanbalin hadith, sanoo: “Aatamin poika vanhenee ja hänen kanssaan jää kaksi asiaa; ahneus ja toivo.”

Dahhak, nähdessään dirhamin (hopea kolikon) miehellä kysyi häneltä, “Kenen tämä on?” Hän sanoi, “Se on minun.” Sitten Dahhak sanoi, “Se tulee olemaan sinun, jos kulutat sen Allaahin tiellä tai annat sen hyväntekeväisyyteen kuin kiitollisuuden merkkinä.” Ahnaf, kerrottuaan tämän tarinan lausui säeparin:
“Sinä olet rahaa varten niin pitkään kun pidät sen kanssasi;Kun käytät sen, se tulee sinun omaksi.”

Ibn Buraidah sanoi, että Ansar-heimosta Banu Harithah ja Banu Harith alkoivat kilpailemaan toistensa kanssa heidän rohkeista miehistä. Tässä kilpailussa jokainen heimo kehui sen urheinta ja varallisista jäsenistä. Kun heillä loppui nimet, he menivät hautausmaalle ja jatkoivat kehumista osoittaen heidän sankareidensa hautoja. Tämä johti näiden kahden jakeen ilmestymiseen. Näiden jakeiden kautta Allaah lähestyy heidän keskinäistä kilpailuja mikä vei heidät hautausmaalle, kiistellen toistensa sankareista. Heidän tulisi mieluummin ottaa oppia heistä itsestään, muistaen että kuolema odottaa meitä kaikkia.

Ibn Abi Hatim ilmoitti: “Umar bin Abdul.Aziz lausui näitä jakeita ja sanoi, “Sana `Ziyarah´ kun sitä on käytetty tässä jakeessa viittaa vierailuun ja jokainen vierailija palaa kotiin.” Abu Muhammad sanoi, “Vierailija, vierailunsa jälkeen, menee hänen yläpuolelleen, ts. joko Helvettiin tai Paratiisiin.”

3. Toden totta, vielä te saatte tietää.
4. Toden totta, vieläpä te tosiaan saatte tietää.
5. Toden totta, kunpa tietäisitte varmasti.
6. Te saatte nähdä hehkuvan tule.
7. Te saatte tosiaan nähdä sen omin silmin.
8. Sinä päivänä teidät vaaditaan tilille ylellisyydestä.

(3-8) Sitten Allaah, varoituksen äänellä sanoo kahdesti: “Toden totta, vielä te saatte tietää” Mielipide on että ensimmäinen jae (3) on osoitettu uskovaisille, kun taas toinen on osoitettu uskottomille. Sitten Allaah sanoo, että jos pystyisitte ymmärtämään, te ette taipuisi keskinäiseen kilpailuun ettekä unohtaisi Tuomionpäivää. Sinä päivänä teidät kutsutaan tilille kaikista palkkioista joita on annettu teille.

Ibn Jarir ilmoitti, että kerran Abu Bakr ja `Umar olivat yhdessä istuskelemassa kun Profeetta tuli heidän luokseen. Hän kysyi heiltä miksi he istuivat siellä. He sanoivat että nälkä piinasi heitä ja vain tästä syystä he olivat jättäneet kotinsa. Profeetta sanoi, “Hänen kauttaan Kuka on lähettänyt minut Totuuden kanssa, minä olen myös lähtenyt kotoa nälän vuoksi.” Hän jatkoi matkaa heidän kanssaan kunnes he saapuivat erään Ansarin talolle. Hän koputti ovelle. Ansari-Seuralaisen vaimo vastasi. Profeetta kysyi miehestä. Vaimo sanoi, että hänen miehensä oli mennyt hakemaan juomavettä. Sillä aikaa mies tuli takaisin vesileili käsissään. Hän oli hyvin mielissään löytäessään nämä kolme oveltaan ja sanoi, “Tänään, kukaan ei ole niin onnekas kuin minä, sillä Allaahin Lähettiläs on tullut vierailemaan luonani.” Hän ripusti vesileilin koukkuun ja toi joitain nippuja taateleita heille. Profeetta sanoi, “Sinä olet tuonut ne keräämisen jälkeen.” Hän vastasi, “Sinä saat valita miten haluat.” Sitten hän otti veitsen teurastaakseen lampaan. Profeetta sanoi, “Älä teurasta maito eläintä.” Hän teurasti lampaan, sen liha keitettiin ja he söivät sitä. Sitten Profeetta sanoi, “Katso! Me jätimme kotimme nälkäisinä ja palaamme vatsamme kylläisinä. Nämä ovat palkkioita joista meitä kutsutaan tilille Tuomionpäivänä.” Hän myös sanoi, “Kolmesta asiasta ei kuullustella: jostakin vaatteesta peittämään vartalo, palasesta (leipää) tyydyttämään nälkä ja talosta turvaksi.

`Umar kertoi, “Kerran olimme istumassa, kun Profeetta tuli. Hän näytti ottaneen raikkaan kylvyn. Me sanoimme, “Näytät iloiselta tänään, Allaahin Lähettiläs ” Profeetta sanoi, “Kyllä, minä olen.” Sitten paikalla olevat ihmiset alkoivat puhumaan hyvinvoinnista. Profeetta sanoi, “Hyvinvointi ei ole paha asia hänelle, joka pelkää Allaahia sydämessään. Muistakaa, hurskaalle miehelle terveys on jopa parempi kuin hyvinvointi ja iloisuus on palkkio Allaahilta.” (Al-Musnad, Imam Ahmad)

Hadithin mukaan kun Seuralaiset kuulivat tämän jakeen (8) thumma latushalunna jaumaidin ´anin naiim he sanoivat, “Oi Allaahin Lähettiläs , me olemme syöneet vain ohraleipää ja siinä on tarpeeksi täyttämään puolet vatsastamme.” Sitten tuli ilmoitus, “Etkö mene ulos kengät jalassa? Etkö juo kylmää vettä? Nämä ovat palkkioita joista sinulta kysytään.”

Toisessa hadithissa missä lasketaan palkkioita, joista joutuu tilille, sisältää asioita kuten kylmä vesi, varjoisat talot, rauhallinen uni, hunaja, juoma ja ruoka. Ibn `Abbas hänen kommentoinnissaan sanoo, että ihmiseltä tullaan kysymään hänen terveydestään ja hänen kyvystään kuulla ja nähdä. Koraani itse sanoo:
“...Kuulo, näkö ja ajatukset vaaditaan kaikki tilille.” (17:36)

Bukhari ilmoitti hadithin, missä sanotaan: “On kaksi asiaa, jossa ihmiset ovat huolimattomia; terveys ja vapaa-aika. He eivät ajattele niitä, eivätkä arvosta niitä, tai käytä niitä Kaikkivaltiaan tahdon mukaan."