Untitled Document


114 Suuratun-Naas

Tafseer Ibn Kathir

Suom. Khadija


Jumalan Armeliaan Armahtajan nimeen
1. Sano, Minä etsin turvaa Ihmisten Herralta
2. ihmisten Kuninkaalta,
3. ihmisten Jumalalta,

1-3 Tämä suura kuvaan kolmea Allahin Mahtavan attribuuttia. Hän antaa ylläpidon ihmiskunnalle. Hän on Ylhäinen ja Palvonnan Arvoinen. Kaikki on Hänen luomaansa, Hänen omistamaansa ja Hänelle nöyristyvä. Hän käskee kaikkia jotka haluavat etsiä turvaa Herralta jolla on nämä ominaisuudet.

4. hiipijän pahoja kuiskauksia vastaan,

(4) Saatana houkuttelee ihmisiä tekemään syntiä, joten hän tekee pahan houkuttelevaksi ihmisille. Vain Allah voi antaa suojan Saatanan pahaa vastaan. Erään hadithin mukaan Profeetta sanoi, "Jokaisen kanssa teistä on paholainen." Seuralaiset kysyivät, "Onko jopa sinunkin kanssa paholainen?" Profeetta sanoi, "Kyllä, mutta Allah on suonut minulle suojan häntä vastaan."

Bukhari ja Muslim ilmoittivat, että kerran kun Profeetta oli eristyksessä (I´tikaf) moskeijassa, hänen vaimonsa Safiyyah (Radiya-Llaahu ’anhaa) meni katsomaan häntä. Kun hän lähti, Profeetta lähti hänen kanssaan hänen kotiinsa. Matkalla hän tapasi kaksi Seuralaista Ansariheimosta, jotka ohittivat heidät. He nopeuttivat vauhtiaan kun huomasivat hänet . Hän kutsui heitä ja sanoi, "Tässä on minun vaimoni Safiyyah bint Hyai." He sanoivat, "Subhan Allah! Oi Allahin Lähettiläs, miksi sinä sanot tämän?" Profeetta sanoi, "Saatana juoksee miehen sisällä kuin veri. Pelkäsin, että hän laittaisi pahoja ajatuksia minusta mieleenne."

Hafiz Abu Musili siteerasi hadithia, joka ilmoitti Profeetan sanoneen, "Saatana laittaa kätensä miehen sydämelle. Jos hän ylistää Allahin muistamista, hän siirtää kätensä pois ja jos hän unohtaa Allahin, Saatana valtaa hänen sydämensä kokonaan." Tämä on "was wasil hannas".

Ahmad bin Hanbal ilmoitti hadithin,"Profeetta oli kerran ratsastamassa muulilla ja eräs Seuralainen ratsasti hänen takanaan sillä. Muuli kompastui. Seuralainen lausui spontaanisti, "Kirottu olkoon Saatana!" Profeetta sanoi, "Älä sano noin. Se rohkaisee Saatanaa" ja hän sanoi, `Minä lyön häntä voimallani, " Mutta jos sanot "Allahin nimeen" bismi Llah hän vetäytyy ja hänestä tulee kuin kärpänen." Tämä hadith todistaa, että Allahin muistaminen auttaa voittamaan Saatanan.

Ibn Abbas´ sanoi, että Saatana lepää odottaen miestä. Kun hän unohtaa Allahin, hän aloittaa kuiskailun ja kun hän muistaa Allahin, hän vetäytyy.

Sulaiman sanoi, "Minulle on kerrottu, että onnellisuudessa ja surullisuudessa Saatana porautuu miehen sydämeen ts. hän pettää häntä. Jos mies muistaa Allahia, hän lentää pois. Ibn Abbas´ sanoi myös että Saatana saarnaa pahaa ja kun mies tottelee häntä, hän jättää hänet.

5. hänen joka herättää pahuutta ihmismielissä,
6. olkoonpa hän paholaisten tai ihmisten joukosta.

(5-6) Ilmaisu "Lladii juwaswisu fii suduurin naasi" "hänelle joka herättää pahuutta ihmismielissä" voidaan selittää kahdella tavalla. Yksi selitys on, että Saatana kuiskaa ihmisten rinnoissa kuuluen ihmiskuntaan tai jinneihin. Toinen selitys on, että paholaiset ihmisten ja jinnien joukosta kuiskailevat toisten ihmisten rinnoista. Toisessa paikkaa Allah sanoo, "näin me olemme osoittaneet jokaiselle profeetalle vihollisiksi paholaisia ihmisten ja jinnien joukosta."(6:112)

Abu Dhar ilmoitti, että kerran hän meni moskeijaan ja istui Profeetan kanssa. Hän kysyi minulta, "Rukoilitko?" Kun sanoin ei, hän sanoi, "Tarjoa 2 rak´aata." Kun uudestaan istuin rukouksen jälkeen, hän sanoi, "Abu Dhar, etsi turvaa paholaista vastaan ihmisten ja jinnien joukossa." Minä kysyin, "Onko paholaisia myös miesten joukossa?" Hän sanoi, "Kyllä." Minä kysyin häneltä, "Oi Allahin Lähettiläs , mikä on mahtavin jae Koraanissa?" Hän sanoi, "Valtaistuimen jae (2:255)." Imam Ahmad. Tämä hadithin on myös ilmoittanut Nasa´i, Abu Hatim ja toiset.