Untitled Document


107 Suuratul-Maa´uun

Tafseer Ibn Kathir

Suom. Khadija


1. Mitä arvelet siitä, joka kieltää tuomion?
2. Hän on sama, joka torjuu orvon
3. eikä kehota ruokkimaan köyhiä.

(1-3) Allaah sanoo osoittaen Profeettaa : "Näitkö hänet, joka kielsi Tuomionpäivän, sorti orpoja hylkäsi ja torjui heidät ja eikä kannustanut ihmisiä ruokkimaan köyhiä? Kritisoimalla sellaisia luonteita Allaah sanoo toisessa paikassa:

"Tehän itse ette ole jalomielisiä orvolle ettekä kilvoittele ruokkimalla köyhiä." (89:17-18)

4. Voi rukoilijoita,
5. jotka eivät piittaa rukouksestaan
6. vaan haluavat vain tulla nähdyiksi

(4-6) Allaah kiroaa ihmiset, jotka ovat välinpitämättömiä heidän rukouksestaan. Ibn ´Abbas sanoo, että lause viittaa ihmisiin, jotka tarjoavat heidän rukouksensa vain näyttääkseen. Toisin sanoen, jos ihmiset näkevät heidät, he rukoilevat, muutoin he eivät tee niin. Masruq ja Abu Ad-Duha käsitti jakeen tarkoittavan, että sellaiset ihmiset viivyttivät rukoustaan sen pysyvästä ajasta.

´Ata´ bin Dinar sanoi, "Me kiitämme Allaahia, että Hän sanoi, an salaatihim saahuun (eivät piittaa rukouksestaan) ja eikä sanonut fii malaatimin saahuun (piittaamattomia rukouksessa)." Hadith sanoo, että kun Profeetalta kysyttiin tämän jakeen tarkoitusta (5), hän sanoi, "Se tarkoittaa niitä, ketkä viivyttävät heidän rukoustaan niiden pysyvien aikojen ulkopuolelle."

Tämä jae voidaan soveltaa kolmeen eri tyyppisiin ihmisiin: niihin jotka eivät rukoile ollenkaan; niihin jotka rukoilevat kun rukous aika on ohi; ja niihin, jotka eivät rukoile osoitetun ajan alussa. Imam Hakim oli myös tämän näkökannan puolella.

Jakeen 5 sanat myös koskevat niitä jotka aina tarjoavat rukouksensa viime hetkellä, kuin myös niihin, jotka eivät suorita rukouksen rituaaleja kunnolla, tai eivät mieti sanoja joita lausuvat rukouksessa. Tämänlainen ansaitsee sen mitä saa. Ja joku kuka on vähän samanlainen kuin tämä, saa palkkion tekojensa määrän suhteen. Profeetta sanoi, "Se on tekopyhän rukous; se on tekopyhän rukous; se on tekopyhän rukous: henkilö jatkaa istumistaan, kunnes aurinko on melkein laskemassa, ja Saatana liittää sarvensa siihen, sitten hän ryntää seisomaan ja tarjoaa neljä nopeaa rak´aata kuin kukko nokkii." Tämä hadith viittaa ´Asr-rukoukseen. Henkilölle on sanottu tarjoamaan tämä rukous sen osoitetun ajan lopussa, suorittamatta sitä kunnolla, tai näyttämättä nöyryyttä tai alistumista. Tämä on tekopyhyyden merkki, mistä Allaah sanoi:

"Teeskentelijät koettavat pettää Jumalaa, mutta Hän pettääkin heitä. Kun he rukoilevat, he tekevät sen laiskasti ja vain näyttääkseen ihmisille eivätkä he muista Jumalaa kuin harvoin." (4:142)

Tabarani lainasi hadithin jossa sanotaan, että Wail on laakson nimi Helvetissä, jossa tuli on niin ankara, että Helvetti itse etsii suojaa siltä 400 kertaa päivässä. Tämä laakso on ylpeiden oppineiden päällä ja niiden jotka suorittavat pyhiinvaelluksen näyttääkseen ja ketkä taistelevat Allaahin tiellä suuriluuloisesti. Imam Ahmadin kertoman Hadithin mukaan, Profeetta sanoi, "Hän, joka tekee hyvän työn, niin että se tehdään ihmisille tiettäväksi, hän saa hänen rangaistuksensa ihmisten tiettäväksi ja Allaah nöyryyttää häntä."

Tässä, meidän tulisi muistaa, että jos tekee hyvän työn toisten nähden, se ei ole tekopyhyyden merkki, jos sen tekee vilpittömästi Allaahin vuoksi yksin. Voi myös tuntea mielihyvää joku on ihmisten tiedossa tai joku näkee hänet tekemässä sellaista tekoa. Kerran Abu Huraira sanoi Profeetalle : "Oi Allaahin Lähettiläs, minä tarjoan vapaaehtoiset rukoukset yksityisesti, mutta jos joku näkee minut rukoilemassa, tunnen mielihyvää." Profeetta sanoi, "Sinä ansaitset kaksi palkintoa, yhden salassa rukoilusta ja toisen avoimesta rukouksesta." (Musnad Abu Ya´la)

7. eivätkä auta köyhiä.

(7) Ihmiset, jotka ovat hitaita vastaamaan palvonnan kutsuun, ovat myös välinpitämättömiä velvollisuuksissa tosia kohtaan. He laiminlyövät heidän sosiaaliset vastuunsa ja eivät ehkä lainaa pientä tai merkityksetöntä tavaraa toisille. Sellaisilla onnettomilla ihmisillä on myös vaikeuksia maksaa Zakat. ´Ali, ibn ´Umar ja eräät toiset kommentoijat ovat ilmoittaneet ymmärtävänsä, että "maa´uun" tarkoittaa tulla nähdyksi ja pidättäytyä hyväntekeväisyydestä. Zaid bin Aslam ajatteli, että koska rukous on tarjottu yleisellä paikalla, he rukoilevat, mutta Zakat maksetaan hiljaisuudessa, joten he pidättäytyivät siitä. Ibn Mas´ud sanoi, että "maa´uun" on mikä tahansa asia mitä ihmiset lainaavat toisiltaan, kuten lapio, kirves tai keittoastia. Toisessa hadithissa sanotaan, että Seuralaiset ymmärsivät "maa´uun" tässä muodossa. Nasa´i sanoi, että jokainen nöyrä teko on hyväntekeväisyyttä. Profeetan aikana minkä tahansa kotitaloustavaran lainaamista oli pidetty maa´uunina.

Tämä jae on selitetty monin tavoin, sisältäen Zakatin maksamatta jättämisen, Allaahille tottelemattomuuden ja pienten asioiden lainaamisen kieltämisen.

´Ali Numairi ilmoitti, että Profeetta sanoi, "Muslimi on veli toiselle Muslimille. Kun häntä tervehditään, hänen täytyy vastata ja tarjota tervehdys takaisin. Hänen ei pitäisi kieltäytyä Maa´uun´sta" Minä kysyin, "Mikä on Maa´uun?" Profeetta sanoi, "Kivi (keittoastia, rauta (kirves) ja toiset samankaltaiset asiat."