Untitled Document


111 Suuratul-Masad

Tafseer Ibn Kathir

Suom. Khadija


Bukhari ilmoitti, että Profeetta nousi kukkulalle Mekassa ja alkoi huutaa “jaa sabaahaah! jaa sabaahaah!“ Mikä oli ilmaus kutsua ihmisiä. Kun ihmiset kokoontuivat, hän puhutteli heitä, “Jos minä sanon, että teidän vihollisenne ovat tulossa hyökkäämään kimppuunne, uskoisitte minua.” He sanoivat yksimielisesti, “Kyllä, totta kai.” Sitten hän sanoi, “Kuunnelkaa! Minä varoitan teitä vakavasta Allaahin rangaistuksesta.” Tähän Abu Lahab sanoi, “Tuhoudu. Vain tämän takia sinä kutsuit meitä?” Tämä aiheutti tämän suuran ilmoituksen (Bukhari)

Aloitan JUMALAN, laupiaan Armahtajan, nimeen.
1. Tuhon omat ovat Abu Lahabin molemmat kädet, ja tuho perii hänet itsensä.

(1) Abu Lahab oli Profeetan setä. Hänen nimensä oli Abdul-Uzza, mutta hänet myös tunnettiin Abu Utaibah´ina. Hänen äärimmäisen kauneutensa ja kasvojensa loisteen vuoksi häntä kutsuttiin Abu Lahab´ksi (leimuava). Hän oli vannoutunut Profeetan vihollinen ja oli aina innokas vahingoittamaan häntä. Rabi´ah bin `Abbas Daili kuvaili jotain mitä tapahtui ennen kuin hän tuli muslimiksi: ”Minä näin Profeetan puhuttelevan ihmisiä Dhil-Majaz-markkinoilla, ”Ihmiset,sanokaa: ´laa ilaha illa llah`, ja saavutatte pelastuksen.” Sitten näin hänen takanaan valkoihoisen miehen, kierosilmäisen ja hiukset solmittu kahdelle letille. Hän puhutteli ihmisiä, ”Ihmiset, hän on uskoton. Hän on valehtelija.” Milloin tahansa Profeetta meni kutsumaan ihmisiä kohti yksijumalaisuutta, hän seurasi heitä lisäten nämä sanat. Minä kysyin hänestä ja minulle kerrottiin, että hän oli Profeetan eno.” (Imam Ahmad)

Allaah, tässä jakeessa, kiroaa Abu Lahabin ja sitten sanoo, että hänen loppunsa on tuhoutua

2. Hänen rikkautensa ja ansionsa eivät häntä vähääkään hyödytä.

(2)Ibn Mas´ud kertoo, että kun Profeetta saarnasi Islamia, Abu Lahabilla oli tapana sanoa: ”Jos se mitä Muhammed sanoo todistetaan oikeaksi, minä tarjoan minun varallisuuteni ja jälkeläiseni korvaukseksi ja torjumaan rangaistuksen.” Tämän vuoksi ilmoitettiin jae: ”maa argnaa ´anhu maa luhu wa maa kasab”. Hänen rikkautensa ei koskaan lunasta häntä ulos.

3. Pian hän kärventyy tulen liekeissä,
4. ja samoin hänen vaimonsa, parjaaja,

(3-4) Sitten Allaah sanoo, että hänet poltetaan tulen liekeissä ja hänen vaimonsa myös jakaa hänen kohtalonsa. Hänen vaimonsa, Urwa, tunnettu Umm Jamil´ana, oli Harb bin Umaiyyahin tytär ja Abu Sufyanin sisko. Koska hän jakoi ja tuki hänen aviomiehensä epäuskoa, hänet heitetään Helvetin Tuleen hänen kanssaan. Kuvaus ”Hammalatal-hatab” on selitetty myös pahanpuhujaksi ja Ibn Jarir pitää sitä parempana. Ibn Abbaas sanoo, että hänellä oli tapana koota orjantappuroita ja levittää niitä Profeetan tielle. Hänellä oli myös tapana haukkua Profeettaa hänen köyhyytensä vuoksi.

5. jonka kaulaan on heitetty tiukasti punottu köysi.

(5) Sa´id bin Musaiyab sanoo, että hänellä (Urwa) oli arvokas kaulakoru ja hänellä oli tapana sanoa, “Minä myyn sen ja kulutan tulot Muhammedin vastustamiseen.” Quraan sanoo että hänellä tulee olemaan kaulansa ympärillä tulirengas. Sana Masad tarkoittaa kirjaimellisesti palmun säiestä tehtyä köyttä, mutta `Urwah sanoa, että tässä se viittaa kahleisiin Helvetissä, jonka jokainen ketju on seitsemänkymmentä jaardia pitkä. Jauhari sanoo, että Masad oli tehty kamelin villasta ja sen ihosta. Mujahid piti sen tarkoittavan rautaista rengasta.

Asma´ bint Abu Bakr (Radiya-Llaahu ’anhaa) kertoi: Kun tämä suura ilmoitettiin, tämä kierosilmäinen nainen Umm Jamil, tuli kantaen teräväreunaista kiveä kädessään. Hän käveli kohti Profeettaa sanoen: “Me torjumme ilmiantajan, me vihaamme hänen uskontoaan, ja me olemme tottelemattomia hänelle.” Sillä hetkellä Profeetta oli Kaabassa ja minun isäni (Abu Bakr ) oli myös hänen kanssaan. Minun isäni näki hänet ja kertoi Profeetalle . “Hän on tulossa. Minä pelkään, että hän näkee sinut.” Profeetta sanoi, “Hän ei voi nähdä minua,” ja alkoi lausumaan Quraan´ia. Quraan itse sanoo:

“Ja kun esität julkisesti Koraania, me asetamme näkymättömän verhon sinun ja niiden välille, jotka eivät usko tulevaan elämään.” (17:45)

Hän (Urwa) tuli Abu Bakrin luokse. Profeetta istui lähellä häntä, mutta hän ei pystynyt näkemään häntä, sillä Allaah oli heittänyt läpinäkyvän verhon näiden kahden välille. Hän puhutteli Abu Bakria , ”Minulle on kerrottu, että Muhammed on herjannut minua.” Abu Bakr sanoi, ”Ei, ei, tämän Talon Herran kautta, hän ei pilkannut sinua.” Hän (Urwa) lähti sanoen, ”Quraishilaiset tietävät, että minä olen heidän johtajansa tytär.” (Ibn Abi Hatim)

Jotkut oppineet selittävät jakeen niin, että hän (Urwa) sidotaan Helvetin köyteen. Hänet nostetaan ylös köydellä ja sitten köyden annetaan vapautua ja hän menee taas sen pohjalle. Hän jatkaa näin tätä kärsimystään.

Tämä suura on itsessään todiste Allaahin Lähettilään profetiuudesta. Tuon kahden kohtalo ei ollut hyväksyä Islaamia kuten Quraan sanoo, joten he jatkoivat sen torjumista kunnes he kuolivat.