Untitled Document


104 Suuratul-Humazah

Tafseer Ibn Kathir

Suom. Khadija


Aloitan JUMALAN, laupiaan Armahtajan, nimeen.
1. Voi jokaista parjaajaa, panettelijaa,

(1) Allaah kritisoi sitä, joka parjaa ja panettelee. Ibn `Abbas piti sanojen ”humazah” tarkoittavan parjaajaa ja panettelijaa kunnioitettavasti. Rabi´ bin Anas sanoo, että humazah on pilkkaamista ja vikojen etsimistä jostakusta hänen läsnä ollessa, kun taas lumazah on panettelua. Qatadah sanoi, että jae viittaa niihin, jotka kiduttivat ihmisiä heidän kielellään tai silmillään. Mujahid sanoi, että humazah tehdään käsillä ja silmillä, kun taas lumazah tehdään kielellä.

Jotkut kommentoijat sanovat, että jae viittaa epäuskoiseen Akhnas bin Shareeq´iin, mutta Mujahid sanoo, että jae on yleinen.

2. joka kerää aarteita ja pitää niitä turvanaan,
3. luullen, että hänen rikkautensa on pysyväistä!
4. Hänet totisesti singotaan murskaavan surman suuhun.
5. Käsitätkö, mikä tuo surma on?
6. Tuli, jonka Jumala on sytyttänyt,
7. joka leimahtaa syntisiä vastaan.

(2-7) Toinen sellaisen pahan ihmisen ominaisuus, kuten kuvataan tässä suurassa on hän, joka kerää omaisuutta ja laskee sitä. Toisessa paikkaa Quraan sanoo:

”ja kokosi (varallisuutta) ja piilotti sen (käytöltä).” (70:18)

Ka´b sanoo, että sellainen mies viettää päivänsä keräten rahaa ja viettää yönsä maaten kuin mätä haiseva ruumis. Sellainen mies ajattelee, että omaisuus minkä hän kerää saa hänet elämään ikuisesti. Mutta se ei koskaan tapahdu. Hänet heitetään murskaavaan tuleen. Se on raivoava tuli, mikä polttaa ihmiset, mutta he eivät kuole. Thabit Banani itki katkerasti aina kun lausui ja selitti näitä jakeita.

8. Se on totisesti piirittävä heidät ylt'ympäri.
9. kuin korkeat pilarit.

(8-9) Tämä tuli ympäröi heidät joka puolelta. Se tulee olemaan rautaisen ketjun muodossa, mikä on kiedottu Helvetin asukkaiden kaulaan kahlein. Ankara rangaistus tulee heidän päälleen. Abu Salih sanoi, että siellä tulee olemaan painavia kahleita heidän päällään.