Untitled Document


113 Suuratul-Falaq

Tafseer Ibn Kathir

Suom. Khadija


Jumalan Armeliaan Armahtajan nimeen
1. Sano, turvaan Sarastuksen Herraan

(1) Jabir sanoi, että Falq tarkoittaa aamua. Koraani itse sanoo (ja Hän tuo aamun esille yöstä) (6:96) Ibn Abbas sanoi, että Falaq tarkoittaa luomista. Ka´b Al Ahbar sanoi, että Falaq on paikka Helvetissä. Kun sen portit avataan, kaikki Helvetin asukkaat huutavat sen kuumuuden vuoksi. Ibn Jarir ja Imam Bukhari sanoivat, että se merkitsee aamua ja tämä näkökanta vaikuttaa järkevältä. Allah ohjaa uskovat etsimään turvaa Falaq´n Herralta.

2. Sitä pahaa vastaan, jonka Hän on luonut

(2) Ja pitäisi etsiä turvaa pahaa vastaan, minkä Hän on luonut. Hänen luomisensa sisältää Helvetin, Ibliksen (Saatana) ja hänen jälkikasvunsa.

3. ja hämärän pahaa vastaan, kun ilta tummuu

(3) Pitäisi etsiä turvaa illanlaskeutumisen pahaa vastaan. ibn Zaidin mukaan Arabit kutsuivat Pleiad tähden laskeutumista Ghasiq´ksi ja uskoivat että sen laskeutumisen ja nousun jälkeen sairaudet lisääntyvät ja levittäytyvät. Jotkut kommentoijat sanovat, että sana Ghasiq tarkoittaa kuuta. He perustavat väitteensä Hadithiin jossa Profeetta sanoi, "Etsikää turvaa Ghasiq´n pahaa vastaan." (Imam Ahmad)
Kuitenkin kuun nouseminen ja tähtien ilmestyminen ovat asioita jotka tapahtuvat yöllä.

4. ja niiden pahaa vastaan, jotka sylkevät solmuihin ja kateellisen pahaa vastaan kun hän kadehtii.

(4)"ja niiden pahaa vastaan, jotka sylkevät solmuihin" viittaa noitaan. Mujahid sanoi, että sellaiset loitsut ovat lähimpänä monijumalaisuutta, kuten ovat käärmeenpuremaan puhaltaminen/lyöminen tai taian iskemä mies. Hadith sanoo, että Gabriel tuli Profeetan luo ja sanoi, "Oi Muhammad! Oletko sairas?" Kun Profeetta sanoi kyllä,hän sanoi, " bismi llahi arqiika min kulli daa´in juudika wa min sharri kulli haasidin wa ´ainin llahu jash ´fiika" (Minä huudan avuksi Allahin nimeä kaikkia tauteja vastaan, jotka tuottavat tuskaa sinulle, kaikkea kateellisen pahaa vastaan ja pahaa silmää vastaan. Parantakoon Allah sinut.") Sairaus, johon tässä hadithissa viitattiin oli luultavasti taikaloitsu. Allah paransi Hänen Lähettiläänsä ja kapinoi taikuutta vastaan.

Ahmad bin Hanbal ilmoitti, että eräs juutalainen lumosi Profeetan ja hän pysyi hänen taikansa lumossa useita päiviä. Sitten Gabriel tuli hänen luokseen ja ilmoitti hänelle, että se ja se juutalainen oli lumonnut hänet ja oli kätkenyt solmitun köyden siihen ja siihen kaivoon. Hän pyysi häntä lähettämään jonkun hakemaan sen. Profeetta lähetti jonkun tuomaan ne takaisin, avaamaan ne ja loitsu rikkoontui. Profeetta ei koskaan maininnut sitä tuolle juutalaiselle eikä näyttänyt hänelle vihaisuutta.

Bukhari ilmoitti Hadithin Aichalta (Radiya-Llaahu ’anhaa). Hän kertoi, että kun Profeetta oli lumottu taikaloitsulla, hän luuli, että hän tuli vaimojensa luo, vaikka hän ei ollut tehnyt niin. Kerran hän sanoi minulle."Minä pyysin Herraani ja Hän näytti minulle. Kaksi henkilöä tuli ja yksi istui lähelle päätäni ja toinen lähelle jalkojani. Mies joka istui lähellä päätäni kysyi toiselta. "Mitä on tapahtunut tälle miehelle?" Hän sanoi, "Hänet on lumottu." Hän kysyi, "Kuka lumosi hänet?" Hän vastasi, "Labid bin A´sim Bani Zuraiq heimosta. He ovat juutalaisten liittolaisia." Mies kysyi, "Mitä oli noiduttu?" Toinen vastasi, "Kampa ja hius." Hän kysyi, "Missä ovat ne ovat?" "Dharwanin kaivolla, kiven alla." Profeetta lähetti Alin kaivolle ja hän kaivoi tavarat ylös. Minä (Aicha) ehdotin, että taikuria tulisi rangaista. Profeetta sanoi, "Ylistys Allahille. Hän paransi minut. Nyt minä en pidä että ihmisiä yllytetään minua vastaan."