Zakan tärkeys

Jamal al-Din Zarabozo

suom. Khadija


 

Abdullaah ibn Umar kertoi, että hän kuuli Allahin Lähettilään sanovan: "Islam on rakennettu viidelle (perustalle): Todistukselle, että kukaan ei ole palvonnan arvoinen paitsi Allah ja että Muhammed on Allahin Lähettiläs, suorittaa rukous, antaa zakah, pyhiinvaellus Taloon ja paastota Ramadan." (Ilmoittanut Bukhari ja Muslim)

Kuuluisassa hadithissa, jossa enkeli Jibril tulee Profeetan luo kysyäkseen häneltä kysymyksiä opettaakseen ihmisille uskontoa. Hän kysyi Profeetalta , "Mitä on Islam?" Profeetta vastasi, "Islamia on se, että todistaa ettei ole muuta jumalaa kuin Allah ja Muhammed on Allahin Lähettiläs, suorittaa rukoukset, maksaa Zakatin, paastoaa Ramadan -kuukauden ja suorittaa pyhiinvaelluksen "Huoneeseen", mikäli se on mahdollista". (Muslim)

Tämä on se, mille Islam on rakennettu. Nämä ovat Islamin perustukset. Jos nämä perustukset tai pilarit ovat vahvat, Allahin niin halutessa, loput ihmisen uskosta ja uskonnosta on myös kestävä, oikea ja vahva. Mutta jos nämä pilarit ovat heikkoja tai kestämättömiä, ei ole yllättävää, että tulee olemaan ongelmia tuonnempana odottamassa. Tosi asiassa, henkilön tulisi aavistaa, että tulee olemaan ongelmia tai heikkouksia henkilön alistumisessa Allahille ja hänen uskossaan.

Kaikkein tärkein on shahadatayn, todistus, että ei ole muuta palvomisen arvoista paitsi Allah ja että Muhammed on Hänen Lähettiläänsä. Toivottavasti jokainen Muslimi on tietoinen siitä, kuinka tärkeä tämä pilari on ja tekee parhaansa varmistaakseen, että hän ymmärtää ja täyttää hänen todistuksensa parhaan taitonsa mukaan.

Monien ihmisten mielestä todennäköisesti toiseksi tärkeimpänä tulee rukous. Tosi asiassa, joukko oppineita ovat sitä mieltä, että hän joka ei rukoile, hänestä tulee uskoton.

Mikä tulee seuraavaksi. Jokaiselle on tuttu Ramadan, sillä me paastoamme yhdessä ja jokainen valmistautuu sen saapumiseen. Samantapaisesti, pyhiinvaellus on jotain hyvin tunnettua ja jotkut ihmiset valmistautuvat elämässään tai säästävät useiden vuosien ajan suorittaakseen pyhiinvaelluksen Mekkaan.

Mutta mikä mainitaan yhdessä rukouksen kanssa Koraanissa? Se ei ole Ramadanin paastoaminen tai pyhiinvaellus. Sen sijaan, se on zakan maksaminen. Monilla muslimeilla on taipumus jättää huomioimatta tämä tärkeä pilari, ehkä siksi, että sitä ei tehdä yhteisössä kaikki kerralla tai koska sen maksamisen jälkeen ei ole juhlintaa.

Mutta katso kuinka Allah kuvaa sitä. Huomaa seuraava jae Quraan´ssa, jossa Allah käskee Seuralaisia taistelemaan pakanoita vastaan milloin vain voivat:

"Mutta kun pyhät kuukaudet ovat kuluneet, niin vuodattakaa pakanain verta missä tahansa heitä tapaattekin. Ahdistakaa ja piirittäkää heitä ja väijykää heitä kaikkialla, mutta jos he kääntyvät (oikeaan Jumalan uskoon), rukoilevat ja antavat almut, niin päästäkää heidät menemään. Jumala on totisesti anteeksiantava ja armollinen."(at-Tawbah, 5)

Tässä jakeessa, Allah käskee seuralaisia taistelemaan kunnes mitä? Allah nimenomaan ilmoittaa, että he tulevat olemaan vapaita taistelusta vain kun he ovat katuneet, suorittaneet rukouksen ja maksaneet zakan.

Pian sen jälkeen samassa suurasssa, seuraa saman linjan keskustelussa, Allah sanoo: "Mutta jos he kääntyvät (Jumalan alamaisiksi), rukoilevat ja antavat säädetyt almut, ovat he uskonveljiänne. (at-Tawbah, 11)

Näissä kahdessa jakeessa, voi ymmärtää häivähdyksen zakan tärkeydestä Allahin silmissä. Epäuskoiset tulevat olemaan meidän veljiä uskonnossa mikä on, että tulevat todella olemaan osa tätä uskontoa - kun he katuvat, rukoilevat ja antavat zakan.

Tosi asiassa, jos joku uskoo zakahiin, mutta silti kieltäytyy maksamasta sitä, häntä vastaan voi taistella. Tämä on juuri sitä, mitä tapahtui seuralaisten aikana. Profeetan kuoleman jälkeen jotkut heimot kavalsivat ja toiset kieltäytyivät maksamasta zakata. Abu Bakr , ensimmäinen kalifi, taisteli heitä vastaan ja julisti, "Kautta Allahin, minä tulen taistelemaan ketä tahansa vastaan, joka tekee eron rukouksen ja zakan välillä. Zakah on pakollinen velvollisuus, mikä otetaan omaisuudesta. Kautta Allahin! Jos he kieltäytyvät maksamasta jopa naarasvuohesta, josta he ennen maksoivat Allahin Lähettilään aikana, minä taistelisin heitä vastaan pantatessaan sitä."

Siksi, zakah, on hyvin vakava asia. Se todellakin on jotain oleellista meidän uskonnossamme. Se on yksi sen pilareista. Jos me emme huolehdi siitä tai jos me laiminlyömme sen, sitten me laiminlyömme meidän uskomme perustan kunnioituksen. Todellakin, pienen osan oppineista mielipide on, että tämä on ainoa toinen teko - toinen kuin rukous - että, jos joku ei suorita sitä laiskuuden tai muun vuoksi, silloin hän on uskoton.

Minkälaisen tuloksen odotat tällaisesta laiminlyönnistä? Allah on tehnyt selväksi, että on suuri rangaistus sellaisesta teosta. Seuraava Koraanin jae on ensimmäinen ja ensisijainen lausunto niille, jotka eivät maksa zakata heidän varallisuudestaan. "Allah on kuullut niidenkin puheen, jotka sanoivat (pilkallisesti, kun heitä kehotettiin lahjoittamaan Herralle): »Jumala on köyhä, ja me olemme rikkaita». Me merkitsemme muistiin heidän sanansa ja kuinka he syyttä surmasivat profeetat, ja tulemme sanomaan: »Maistakaa Tulen tuskaa!» Ne, jotka ovat saitoja sen suhteen, mitä Jumala on runsaudessaan heille antanut, älkööt luulko, että se on hyödyksi heille; ei, se on heille vahingoksi. Ylösnousemuksen päivänä ne asiat, joissa he olivat saitoja, tulevat kaulakahleina kuristamaan heitä. Jumalalle kuuluvat taivasten ja maan perinnöt, ja Jumala tietää teidän tekonne." (ali Imran, 180)

Profeetta kuvaili rangaistusta, joka tulee niille, jotka eivät maksa asianmukaista zakata heidän varallisuudestaan. Yhdessä Sahih al-Bukhaarin hadithissa, Abu Hurayrah kertoi, että Profeetta sanoi, "(Ylösnousemuksen päivänä) kamelit tulevat heidän omistajiensa luo parhaassa terveyden tilassa, missä he koskaan ovat olleen (tässä maailmassa) ja jos he eivät ole maksaneet zakata heistä, he tallovat heidät jaloillaan ja samoin, lammas tulee omistajansa luo parhaassa terveyden tilassa, missä he koskaan ovat olleet tässä elämässä ja, jos hän ei ole maksanut heidän zakataan, he tallovat heidät kavioillaan ja puskevat häntä heidän sarvillaan...Minä en halua kenenkään teistä tulevan luokseni Ylösnousemuksen päivänä kantaen niskassaan lammasta, mikä määkii. Sitten hän sanoo, "Oi Muhammed (toimi välittäjänäni)." Minä sanon, "Minä en voi auttaa sinua, sillä minä välitin Allahin viestin sinulle."

Kyllä, Profeetta välitti Allahin viestin meille. Hän osoitti, että zakah on yksi Islamin pilareista. Hän myös selvästi varoitti zakan maksamatta jättämisen seurauksista. Huomaa seuraava hadith Sahih al-Buhkaarilta:

"Kenet tahansa Allah on tehnyt varakkaaksi ja hän ei maksa zakah´ia hänen varallisuudestaan, silloin Ylösnousemuksen päivänä hänen varallisuutensa tehdään kaljupäiseksi myrkylliseksi käärmeeksi, jolla on kaksi myrkyllistä rauhasta. Se kietoutuu hänen niskansa ympärille ja puree hänen poskiaan ja sanoo: "Minä olen sinun varallisuutesi, minä olen sinun aarteesi."

Tämän lausuttuaan, Profeetta lausui yllä olevan jakeen suura ali Imranissa.

Toisessa jakeessa, Allah myös sanoo, " Niille, jotka haalivat kultaa ja hopeaa eivätkä käytä sitä Jumalan asian hyväksi, julista tuskallista tuomiota sinä päivänä, jolloin nämä aineet hehkuvat helvetin tulessa ja niillä heidän otsaansa, kylkiinsä ja selkäänsä painetaan polttomerkki: "Tämän te olette hankkineet itsellenne. Maistakaa nyt, mitä olette koonneet!" (at-Tawbah, 34-35)

Tosi asiassa, muslimit, jotka eivät maksa heidän zakah´iansa eivät vain vahingoita itseään, vaan he voivat todellisuudessa vahingoittaa koko muslimi ummaa. Allahin Lähettiläs sanoi, "Ihmiset eivät ole antamatta zakah´ia heidän varallisuudestaan, ellei heiltä evätä sadetta taivaasta. Jos ei olisi eläimiä, ei sataisi ollenkaan." (Ibn Maajah, al-Albaanin mukaan se on sahih, katso Silsilat al-Hadeeth as-Saheehah, vol.1, hadith no. 106)

Mutta kuinka monet muslimit nykypäivänä tietävät zakan ehdot ja säännöt? Kuinka moni meistä on ajan kanssa opiskellut zakan lainoppia? Kuinka moni meistä tietää edes, vaaditaanko meitä antamaan zakah? Tämä on tieto, jota jokaisen meistä tulisi etsiä ja haluta. Tosi asiassa, jos sinulle on yhtään varallisuutta, se kaikki osa tiedosta jota vaaditaan olemaan ja josta on vastuussa. Meidän ei koskaan pitäisi olla tyytyväisiä olemaan tietämättömiä näin tärkeästä asiasta - jotakin joka liittyy uskomme perustuksiin.

Esimerkiksi, monet siskot ja veljet omissa liiketoimissaan. Tietävätkö he zakah´sta heidän varastostaan?

Entä meidän varallisuutemme? Monet meistä voivat ajatella, että meillä ei niin paljon rahaa, joten meidän ei tarvitse maksaa zakah. Mutta, jotta voisimme sanoa näin itsestämme meidän täytyy vähintään oppia, mikä on vähimmäismäärä tai nisab, mikä vaatii meitä maksamaan zakan. Kuinka monet meistä todella tietävät mikä on nisab? Eikö se olisi surullista, jos me emme tietäisi mikä on nisab? Se tarkoittaa, että me emme edes tietäisi jos meitä vaaditaan täyttämään yksi meidän uskomme pilareista.

Entä mitä rahasta, jota teillä voi olla lojuen ympäriinsä vuosien ajan - joskus jopa vanhalla pankki tilillä, johon et kiinnitä pahemmin huomiota. Pidätkö edes kirjaa vai oletko tietoinen siitä onko sinulla nisab-määrä? Tämä vaatii hieman taqwaa ja tarkistusta sinun osaltasi. Jos omistuksessasi oleva raha vuosien aikana - jonka olette istuneen - raha tileillä, joita ei ole vielä suljettu, rahat tileillä täällä ja ehkä ulkomailla - jos ne yhteen liitettäessä ylittävät nisab´n määrän, sinun tulee maksaa. Tosi asiassa, Hanafi madhab´n mukaan, on riittävää, että olet ylittänyt nisab´n määrän yhden kerran ja olit nisab´n yläpuolella yhden vuoden aikana sen alkuperäisestä päivämäärästä. Kaikki tämä on tietoa, josta meidän tulee olla tietoisia, jos me todella haluamme toteuttaa tämän Islamin pilarin.

Entä vaimosi korut? Kuinka moni teistä on edes miettinyt onko vai eikö ole velvollisuus maksaa zakah vaimonsa kullasta ja hopeasta? Joidenkin oppineiden mukaan, sinun pitää myös maksaa zakah siitä. Tärkeä asia, jota haluan korostaa tässä on, että oletko vai etkö ole koskaan ajan kanssa tutkinut tätä asiaa.

Tämä on kaikki tieto mitä meidän tulee etsiä. Valitettavasti monta kertaa, se ei ole tietämättömyyttä vaan se on välinpitämättömyyttä. Tieto zakah´sta on käytettävissä ja helposti saatavilla - jos todella haluat tietää siitä. Mutta sinun täytyy ensin ymmärtää, että sinä olet vastuussa tämän Islamin pilarin tiedon ja uskosi perustuksen hankkimisesta. Jotkut ihmiset tosiasissa antavat vähän rahaa ja sitten sanovat, "minä en ole varma, jos minun pitää maksaa tai kuinka paljon. Jos minun pitää, tämän pitäisi riittää, muutoin se on sadaqaa minulta." Tämä on kuin menisi moskeijaan dhuhr´in aikaan ja rukoilisi kaksi, neljä tai kuusi rak´aata ja sitten sanoisi, "minä en ole varma kuinka paljon minun pitäisi rukoilla. Jos minä rukoilin liikaa, silloin se on nafilah (ylimääräinen) minulta." Selvä aie, että raha jonka hän maksaa on täyttää hänen velvollisuutensa ja zakan pilari. Lisäksi ehkä tilanne onkin se, että et antanut tarpeeksi zakah´ia.
Jotkut ihmiset todellisuudessa antavat sadaqah tai vapaaehtoista hyväntekeväisyyttä ja eivät ole koskaan ajatelleet, että heidän tulisi antaa zakah. Tämä on vakava virhe. Tosiasiassa, pakolliset teot tulee täyttää ennen kuin suorittaa vapaaehtoisia tekoja. Juuri pakolliset teot ovat niitä, joita Allah rakastaa eniten. Hadith qudsissa Allah sanoo, "Minun palvelijani ei tule lähemmäksi Minua millään muulla mikä on Minulle rakkaampaa kuin teoilla, jotka Minä olen tehnyt hänelle pakollisiksi." (al-Bukhaari) Tämä on virhe, jonka monet ihmiset tekevät. Ensin täytyy täyttää pakolliset velvollisuudet. Nämä ovat kaikkein tärkeimpiä tekoja ja siksi Allah on tehnyt ne meille pakollisiksi.

Lopulta, tulee kysymys, kenelle annamme zakah. Monet ihmiset todellakin maksavat zakah, mutta tosiasisassa, he antavat sen ihmisille tai järjestöille tai säätiölle - mikä ei sovi niihin vaatimuksiin, jotka on annettu zakah´sta. Allah on tehnyt sen hyvin selväksi, kenelle se tulee antaa:

"Almut ovat vain köyhiä ja puutteessa olevia varten, sekä niille, jotka toimivat hyväntekeväisyyden palveluksessa; myös niitä varten, joiden sielut on voitettava (Jumalan) rakkauteen; edelleen orjien ja velkaorjien lunnaiksi; avustukseksi Jumalan retkelle ja niinikään maankulkijalle. Tämä on Jumalan säätämä velvollisuus, sillä Jumala on kaikkitietävä, viisas." (at-Tawbah, 60)

Zakataa ei voi antaa jollekin, kenestä olet rahallisesti vastuussa. Minä tiedän tapauksia, joissa henkilö on antanut zakan omalle vaimolleen. Tämä ei ole yksinkertaisesti hyväksyttävää ja niin tehden, sinä et lunasta zakan maksamisen velvollisuuksia.

Lopuksi, yhteiskunnan, paikallisen moskeijan tulisi perustaa säätiöitä tai toimikunnan, jonka kautta he keräävät pakollisen zakan ja jakavat sen niille, jotka sitä tarvitsevat. Monta kertaa, joku voi antaa zakah, mutta ei tiedä kenelle sen antaisi, joten rahat on lähetetty jonnekin kaus, samaan aikaan kun tosiasiassa joku lähellä ansaitsee ja tarvitsee rahaa. Jokaisen toimikunnan tulisi perustaa keinoin, joissa he katsovat toistensa perään. Heidän tulisi tietää kuka on tarpeessa. Paikallisen moskeijan tai zakah-toimikunnan tulisi rohkaista ihmisiä maksamaan heidän zakah ja opettaa heitä kuinka maksaa se. Sitten heidän tulisi ottaa se zakah ja jakaa se sopivalla tavalla. Kaikki tämä tulee olemaan apukeino, jos Allah haluaa, tekemään tästä Islamin perustuksesta vahvan perustan.

Rakkaat veljet, tämä on hyvin tärkeä asia. Se koskee yhtä Islamin pilareista. Allah kuvaa zakan ottamista seuraavalla tavalla:

Ota vastaan uhrilahjoja heidän varoistaan, että voisit puhdistaa heidät ja samalla vanhurskauttaa (at-Tawbah, 103)

Zakan tulisi puhdistaa meidät saituudesta. Sen tulisi auttaa kohtaaman meidän köyhät veljemme. Sen tulisi saada meidät ymmärtämään, että kaikki varallisuus, jonka omistamme on Allahilta ja että meidän tulee käyttää sitä soveliaalla tavalla.

Kuten sanoin aikaisemmin, se on yksi Islamin perustuksista. Se on heikon perusta, sitten tuo heikon perusta haarautuu elämämme toisiin puoliin.

Nykyään, kuinka monet muslimit maailmassa rehellisesti, vilpittömästä ja kunnolla maksavat zakan puhdistaakseen heidän varallisuutensa ja auttaakseen heidän muslimiveljiään. Koska me olemme kadoksissa, puutteessa tai hyvin heikkoja tässä perustuksessa, ei ole mikään yllätys että:

Niin monet muslimit ovat nälkiintyneitä ja tarpeessa nykyaikana.
Niin paljon muslimin varallisuutta on tuhlattu luksukseen.
Niin paljon muslimin varallisuutta on kulutettu kiellettyihin asioihin.
Niin vähän muslimin varallisuutta on kulutettu jihaadiin ja uhraukseen Allahin vuoksi.

Allahin Lähettilästä käskettiin taistelemaan ihmisiä vastaan kunnes he sanoivat shahaadan, suorittivat rukouksen ja maksoivat zakah. Abu Bakr jatkoi tätä opettamista hänen jälkeensä. Mitä se tarkoittaa meille tänään? Tarkoittaako se, että jos he olisivat elossa nykyaikana, me olisimme niitä, jotka taistelisivat heidän kanssaan vain olisimmeko me niitä joita vastaan he taistelisivat? Olkaamme varmoja, että me maksamme zakan ja täytämme kaikki muut Islamin pilarit oikealla tavalla ja vilpittömästi Allahin vuoksi, jotta meidän Islamimme kokonaisuudessaan olisi vahva ja Allah olisi tyytyväinen meihin.