Dawan tavat ja etiketti
Menestyneen kutsujan ominaisuudet

Shaykh Salih al-Fawzan

suom. Khadija


Kaikki ylistys Allahille, maailmojen Herralle ja rauha sekä siunaukset Hänen palvelijallensa ja Hänen Lähettiläällensä meidän profeetallemme ja lähettiläällemme Muhammedille ja hänen perheelleen ja seuralaisilleen ja niille, jotka seuraavat häntä tuomioon asti.

Sen jälkeen seuraa:
Aihe kutsumisesta Allahin (swt) luo on hyvin tärkeä. Kutsu Allahin luo tarkoittaa kutsumista (toisia) Allahin uskontoon. Allah loi luomakuntansa Häntä palvomaan.

Allah sanoo:

"Olen luonut henkiolennot ja ihmiset vain palvelemaan Itseäni. En halua heiltä mitään ravintoa enkä vaadi, että he ruokkisivat Minua. Jumala on totisesti ravinnon jakaja, Herra, jonka on valta ja voima." (51:56-57)

Palkkio niille, jotka palvovat Allahia palaa heille sillä he ovat niitä, jotka tarvitsevat Allahin palvomista. Mitä tulee Allahiin, Korkeimpaan, niin Hän ei tarvitse heitä ja Hän on riippumaton heidän palvonnastaan.

Allah sanoo:

"Jos te olisittekin uskottomia - te ja kaikki, jotka maan päällä asuvat - niin Jumala on totisesti riippumaton, ylistetty." [14:8]

Hadith qudsissa Allah sanoo:

"Oi Palvelijani, vaikka ensimmäinen ja viimeinen teistä, ihmisistä ja jinneistä, olisi yhtä hurskas (sydämeltä) mies, silloin se ei lisäisi Minun Kuninkuuttani millään tavalla. Oi Palvelijani, vaikka ensimmäinen ja viimeinen teistä, ihmisistä ja jinneistä, olisi yhtä ilkeä kuin kaikkein ilkeimmän miehen sydän, ei se alentaisi Minun Kuninkuuttani millään tavalla. Oi Palvelijani, vain tekonne lasken ja sitten palkitsen teidät niiden mukaan, siis se, joka palkitaan hyvällä ylistäköön Allahia (swt) ja se, joka palkitaan muualla tavoin syyttäköön vain itseään. (Sahih Muslim 4/1994 kertonut Abi Dar).

Joten palvojat ovat niitä, jotka ovat Allahin palvomisen tarpeessa saavuttaakseen Allahin mielihyvän ja Hänen anteeksiantonsa ja armon. Tämä siksi, että he voivat mennä sisään Hänen paratiisiinsa ja pelastua Hänen rangaistukseltaan. Tämä on syy, miksi Allah loi heidät. Mutta, se oli Hänen viisaudessaan, että Hän tulee testaamaan heitä ja testaamaan heitä niin, että tottelevaisten ja syntisten ihmisten välillä tulee olemaan ero.

Saatana ja hänen joukkionsa kutsuvat ihmisiä pois Allahin palvonnasta Allahille tottelemattomuuteen ja seuraamaan haluja ja himoja. Tämä on syy, miksi Allah lähetti lähettiläitä kutsumaan ihmisiä siihen mikä on hyvää. Paholaiset kutsuvat heitä pahaan. "Jumala kutsuu Paratiisiin ja armahdukseen ja selittää tunnusmerkkinsä ihmisille, jotta he pitäisivät ne mielessään." [2:221]

Ja Allah kutsuu dar salamiin ja Hän ohjaa ketä tahansa Hän haluaa oikealle polulle.

Hän kutsuu sinua, että Hän voi antaa anteeksi sinun syntisi ja Hän viivyttää sitä sovittuun aikaan asti.

Joten Allah kutsuu Hänen palvelijoitaan, että he voisivat palvoa Häntä ja että he voisivat tehdä katumusta Hänelle ja he pyytää anteeksiantoa. Hän on lähettänyt Lähettiläitä kutsumaan ihmisiä siihen ja Hän on antanut oppineille (profeettojen perillisille) vastuun kutsua Hänen luo Hänen palvelijoidensa avuksi ja hyödyksi

Kutsu Allahin luo on ollut siitä asti, mitä tapahtui Aatamin ja Saatanan välillä ja kun Saatana otti tehtäväkseen houkutella kenet tahansa hän pystyi Aatamin lapsista ja ohjata heidät väärälle tielle.

"Sillä onhan Saatana totisesti teidän vihollisenne, ja sellaisena häntä pitäkää; hän viekoittelee puolelleen, jotta hairahtuneet joutuisivat tulen omiksi." [35:6]

Epäilemättä on kutsujia, jotka kutsuvat hyvään ja on kutsujia väärään jinnien ja ihmisten saatanoiden joukossa. Tämä on Allahin viisaudesta, Korkeimman, koettelemus ja testi Hänen palvelijoilleen siitä ajasta kun Hän loi luomakuntansa maailman loppuun asti. Kamppailu jatkuu totuuden ja valheen ja hyvään kutsujien ja pahaan kutsujien välillä. Allah on ylistänyt kutsujia Allahin luo.

Allah sanoo:

"Ken puhuu paremmin kuin se, joka kutsuu muita Jumalan luokse, tekee hyvää ja sanoo: »Totisesti olen Jumalalle alamainen»? Hyvä ja paha eivät ole samanlaisia. Karkota paha sillä, mikä on parempaa, ja katso se, jonka kanssa olit vihoissa, on kuin hyvä ystäväsi." [41: 33-34]

Joten Allah on maininnut, että kutsujat Allahin luo ovat parhaita ihmisiä puheessa. Hän on myös kuvannut kutsujia niiksi, jotka harjoittavat sitä mihin he ihmisiä kutsuvat. Joten kutsujan tulee ensin harjoittaa sitä mihin hän kutsuu tottelevaisuuden ehdoin ja palvoa kunnes hän tulee hyväksi esimerkiksi niin, että hänen sanansa ja tekonsa ovat totuudenmukaisia. Tämä on miksi profeetta Shu´ayb (as) sanoi:

"Minä en halua kilpailla kanssanne sellaisessa, mistä olen teitä kieltänyt. Edistän ainoastaan teidän parastanne niin paljon kuin kykenen. Ja minun menestykseni mitta on yksin Jumalan vallassa. Häneen minä luotan ja Hänen luokseen minä palaan." [11:88]

Otettu www.as-sahwah.com:sta