Usko Enkeleihin

koonnut ja suom. Sakeenah Vuorinen


An tumina billaahi wa malaa`ikatihi
“Se on Uskoa Allahiin ja Hänen Enkeleihinsä.”


Me uskomme Allahin Enkeleiden olemassa oloon ja kaikkeen siihen heistä, mitä Allah on sanonut heistä Koraanissa tai mitä Profeetta Muhammad on meille heistä kertonut. ”Sanansaattaja uskoo siihen, minkä hänen Herransa on hänelle ilmoittanut, samoin uskovaiset. Jokainen heistä uskoo Allahiin, Hänen Enkeleihinsä ja Hänen Sanansaattajiinsa.” (Surah al-Baqarah 2:285)

Enkelit ovat luotuja olentoja, Allahin palvojia eikä heillä ole Allahin ominaisuuksia eikä mitään oikeutta tulla palvotuksi. Uskomme että heidät on luotu valosta, sillä ‘Aisha kertoi, että Profeetta sanoi: “Enkelit on luotu valosta ja jinnit tulesta; ja Adam on luotu siitä mitä on aiemmin mainittu (tämä viittaa aikasempaan sanontaan, että Adam on luotu tomusta). (Sahih Muslim) Allah loi enkelit ennen ihmisten luontia, sillä kun Allah oli aikeissa luoda Aadamin hän kertoi tästä Enkeleille: “Ja Herrasi puhui Enkeleille: ‘Katso, Minä aion totisesti asettaa sijaisen maan päälle,’ He kysyivät: ‘Aiotko asettaa sinne jonkun, joka siellä aiheuttaa vääryyttä ja vuodattaa verta, meidän ylistäessämme Sinua ja julistaessamme Sinun pyhyyttäsi?’ Hän vastasi: ‘Totisesti Minä tiedän mitä te ette tiedä.’” (Surah al-Baqarah 2:30)

Uskomme myös että Enkelit ovat “kunnioitettavia palvelijoita. He eivät aloita puhettaan ennen Häntä, vaan toimivat Hänen käskyään täyttäen.” (Surah al-Anbiyaa 21:27)

Enkeleillä ei ole omaa tahtoa vaan he ovat täydellisesti tottelevaisia Allahille, viettäen kaiken aikansa Häntä palvoen. ”Ja he (Enkelit) jotka ovat Hänen lähellään, eivät ole liian ylpeitä Häntä palvelemaan, eivätkä he siihen väsy. Öin ja päivin he Häntä lakkaamatta ylistävät.” (Surah al-Anbiyaa 21:19-20)

Enkelit ovat useinmiten silmiemme ulottumattomissa, ja näin ollen monikaan meistä ei heitä näe. Joskus Allah päättää näyttää heidät joillekkin Hänen palvelijoistaan. Profeetta Muhammad näki Enkeli Jibrilin (as) hänen oikeassa muodossaan, kuudensadan siipiparin kanssa jotka yletäytyivät niin pitkälle länteen ja itään kuin silmä kantoi. (Sahih al-Bukhari) Allah sanoo Koraanissa: ”Ylistys olkoon Allahille, Taivaiden ja Maan luojalle, Enkelien luojalle, Sanasaattajien, joita kahdet, kolmet tai neljät siipiparit liidättävät. Luomakunnassaan Hän kohtelee luotuja niinkuin suvaitsee; onhan Allah totisesti Kaikkivaltias.” (Surah al-Faatir 35:1)

Jibril otti myös kerran komean miehen muodon joka tapasi Maryamin (Isan (as) äidin) ja keskusteli hänen kanssaan. Hän myös tuli Profeetan ja hänen Kumppaneidensa luokse tuntemattoman miehen muodossa, jolla oli vitivalkoiset vaatteet, musta parta ja jossa ei näkynyt merkkejä matkan rasituksista. Hän sitten istui polvet Profeetan polvia vasten, kämmenet Profeetan reisillä ja kysyi Profeetalta kysymyksiä. Hänen lähdettyään Profeetta kertoi hänen Kumppaneilleen että kyseinen henkilö oli Enkeli Jibril.

Allah myös kertoo Enkeleistä: ”Jospa voisit nähdä heidät, kun Enkelit antavat uskottomille täyden ansion mukaan. Kuinka he lyövät heitä kasvoihin ja selkään ja sanovat: ’Maistakaa polttavaa tuskaa.’” (Surah al-Anfaal 8:50)

Enkeleiden Tehtävät:

Me uskomme että Enkeleillä on tiettyjä tehtäviä. Esimerkiksi Enkeli Jibrilin tehtävänä oli ilmestyksen tuonti. Hän toi sen alas Allahilta Allahin valitsemille Profeetoille ja Sanansaattajille. “Sano: ‘Jos joku on Jibrilin vihollinen, niin tietäköön, että juuri Jibril Allahin toimesta on tämän Kirjoituksen tuonut sydämmeesi vahvistakseen sillä, mitä oli ilmoitettu ennen sitä, opastukseksi ja ilosanomaksi uskovaisille. Jos joku on Allahin, Hänen Enkeleittensä, Apostoleittensa ja Jibrilin ja Mikailin vihollinen, niin totisesti Allah (itse) on uskottomien Vihollinen.” (Surah al-Baqarah 2:97-98)

Heidän joukossaan on myös Enkeli Mikail joka on vastuussa sateesta ja kasvien kasvusta. Israafeel puolestaan taas vastaa trumpetin puhaltamisesta salamanlyönnin aikana ja Ylösnousemuksen Päivänä. Enkeli Maalik on Helvetin Vartija. Munkar ja Nakir taas jokainen tapaa kuoltuaan, sillä he tulevat kysymään haudassa makaavalta kolme kysymystä. Qatadah kertoi, että Anas ibn Malik sanoi, "Profeetta sanoi ‘Kun ihminen on laskettu hautaansa ja hänen seuralaisensa lähtevät ja hän kuulee heidän askeleensa, kaksi enkeliä tulevat ja pakottavat hänet istumaan ja kysyvät häneltä, “Mitä sanoit tästä miehestä nimeltään Muhammad ?” Hän sanoo, “Todistan että hän on Allahin palvelija ja sanansaattaja.” Sitten hänelle sanotaan: “ Katso paikkaasi Helvetin-Tulessa. Allah on antanut sinulle paikkan Paratiisissa sen sijaan.” Profeetta lisäsi, ‘Kuollut tulee näkemään molemmat hänen paikoistaan. Ei-uskova tai tekopyhä taasen tulee vastaamaan enkeleille, “En tiedä, mutta minulla oli tapana sanoa mitä muutkin sanoivat!” Hänelle tullaan sanomaan, “Et tiennyt etkä edes yrittänyt etsiä johdatusta heiltä joilla oli tietoa.” Sitten häntä tullaan lyömään rautavasaralla hänen kahden korvansa väliin ja hän tulee itkemään, ja tuon itkun voi kuulla jokainen paitsi ihmiset ja jinnit. ‘” (Sahih al-Bukhari ja Muslim)

Jotkut Enkelit ovat vastuussa kohdussa lepäävistä sikiöistä, toiset taas ihmisten suojelusta, ja jokaisella meistä on enkeli oikealla ja vasemmalla puolella kirjoittaen ylös meidän tekomme ja sanamme “Kun kaksi enkeliä vastaanottavat (hänen tekonsa), yksi istuen oikealla ja toinen vasemmalla, ei sanaakaan hän sano hänen lähellään olevan tarkkaajan kuulematta. “ (Surah Qaf 50:17-18)

On myös Enkeleitä jotka ovat vastuussa Paratiisin asukkaista: “Enkelit käyvät sisään heidän luokseen kaikista porteista sanoen: ‘Rauha olkoon teille, koska kestitte kärsivällisinä. Miten ihana onkaan lopullinen kotinne!’” (Surah ar-Rad 13:23-24)

Enkeleistä yhdeksäntoista on Helvetin yläpuolella vartijoina: Allah mainitsee Enkelit Helvetin yllä. “ja sen yläpuolella on yhdeksäntoista. Tulenvartijoiksi asetimme Enkeleitä ja heidän lukunsa asetimme koetukseksi niille, jotka eivät usko, jotta ne, joille on annettu Pyhä Kirja, olisivat varmoja, ja ne, jotka uskovat, kasvaisivat uskossa; jotta Pyhän Kirjan saaneet sekä uskovaiset eivät epäilisi, ja taasen ne, joiden sydämissä on sairaus ja epäusko sanoisivat: ‘Mitä tarkoittaa Allah tällä vertauksella?’ Näin johtaa Allah harhaan kenet haluaa ja ohjaa ketä mielii, eikä Herrasi sotajoukkoja tunne kukaan muu kuin Hän itse; tämä on vain muistutus kuolevaisille.” (Surah Muddatthir 74:30-31)

Enkelit pitävät yllä Allahin Valtaistuinta Tuomion Päivänä: “Enkeleitä on oleva jokapuolella ja kahdeksan heistä kantaa yläpuolellaan Herrasi valtaistuinta.” (Surah al-Haqq 69:17)

Enkelit myös antavat johdatusta ihmisille Allahin (SWT) luvalla. Abdullaah ibn Masud kertoi että Profeetta kertoi: “Totisesti Saatana kuiskaa Aadamin pojalle ja Enkeli innoittaa. Saatanan kuiskaus on tehdä pahaa ja olla uskomatta Totuuteen.. Enkelin innoitus on tehdä hyvää ja uskoa Totuuteen. Niinpä kukahyvänsä tekeekin näin (tekee hyvää ja uskoo) hänen pitäisi tietää että tämä on Allahilta; ja kukahyvänsä tekee toisin (tekee pahaa ja on uskomatta Totuuteen) hänen tulisi etsiä turvaa Allahilta Saatanalta.” Sitten Profeetta lausui jakeen: “Saatana uhkaa teitä köyhyydellä ja houkuttelee teitä halpamaisuuksiin, mutta Allah lupaa teille anteeksiantonsa ja runsautensa. Allah sulkee olemukseensa kaiken ja tietää kaiken.” (Surah al-Baqarah 2:268)

Enkelit tukevat ja rohkaisevat ihmisiä tiedon etsintään. Profeetta sanoi: ”Ei yksikään ihminen jätä taloaan etsiäkseen tietoa, ettei enkelit alentaisi siipiään mielihyvästä ja hyväksynnästä hänen tekoaan kohtaan.” (Kertonut at-Tirmidhi, Ibn Maajah, Ibn Hibbaan ja al-Haakim)

Enkelit rukoilevat Allahille uskovaisten puolesta. ”Ne jotka kannattelevat (Allahin) Valtaistuinta ja ne jotka ympäröivät sitä, julistavat Herransa kunniaa, ja uskovat Häneen ja anovat anteeksiantoa uskovaisille. ’Herramme, Sinä suljet kaiken armoosi ja tietoosi, anteeksianna siis niitä, jotka kääntyvät puoleesi katuen ja noudattavat Tietäsi, säästä heidät tulikuuman Tulen rangaistukselta.’” (Surah Ghaafir 40:7)

Usko Enkeleihin sisältää neljä asiaa:

1) Uskoa heidän olemassaoloonsa.

2) Uskoa eritoten heihin joiden nimet me tiedämme, kuten Jibril. Taas niihin enkeleihin joiden nimiä me emme tiedä, uskomme yleisesti kaikkiin.

3) Uskoa heidän ominaisuuksiinsa kuten on meille kuvailtu. Esimerkiksi Jibrilistä Profeetta kertoi että hän näki hänet hänen todellisessa muodossaan, kuudensadan siipiparin kanssa täyttäen koko horisontin. (Sahih al-Bukhari).

4) Uskoa heidän tehtäviinsä jotka he suorittavat Allahin käskemänä. Näitä mainitsimme useita tähän kuuluvassa kategoriassa. He palvovat Allahia jatkuvasti öisin ja päivisin eivätkä tässä väsy. On Enkeleitä joilla on tietty tehtävä, kuten Jibril, joka tuo ilmestyksen Allahilta. Mikail joka huolehtii sateesta ja kasvien kasvusta. Israafeel jonka tehtävänä on Torven (as-Sur) puhaltaminen Ylösnousemuksen Päivänä. Kuoleman enkeli joka tulee ihmisten luokse kuoleman hetkellä. Maalik joka on Helvetin Vartija, jne.

Usko Enkeleihin tuottaa paljon hedelmiä joista muutama:

a) Tieto Allahin Suuruudesta, Hänen Voimastaan ja Auktoriteetistään ja Hänen Vallastaan. Tämä koska luotujen asioiden suuruus osoittaa myös niiden Luojan suuruuden.

b) Kiitollisuus Allahille, Korkeimmalle, Hänen huolenpidostaan ja huolestaan ihmiskunnan hyvinvointia kohtaan, sillä Hän lähetti Enkeleitä suojelemaan meitä ja kirjoittamaan ylös tekomme ja muut meille hyödylliset asiat.

c) Rakkaus Enkeleihin sillä he jatkuvasti palvovat Allahia, Korkeinta.

Uskovat voivat löytää lohduttavan kumppanuuden ja seuran Enkeleistä, tietäen että he ovat jatkuvasti paikalla, tukien, johdattaen, suojaten, kannustaen ja rukoillen anteeksiantoa kaikille maan päällä. ’”…Ja Enkelit kiittävät ja ylistävät Herraansa ja pyytävät anteeksiantoa niille jotka ovat maan päällä; totisesti Allah on armollinen, anteeksiantava.” (Surah ash-Shuuraa 42:5)