'Aqidatu ahlus-Sunnah wal-Jamaa'ah
Usko Allahiin

koonnut ja suom. Sakeenah Vuorinen


 

Sana ’aqidah tulee sanasta 'aqada mikä tarkoittaa solmun tekemistä. ‘Aqidah siis on jotain joka pitäisi olla sidottu meidän sydämeemme. Järkkymättömästi, ilman epäilystä. Voi olla oikea, tai väärä. Esimerkiksi kristittyjen ‘aqidah on väärä, sillä he palvovat Jeesusta Allahin rinnalla.

Meidän Uskomme:

“An tumina billaahi wa malaa`ikatihi wa kutubihi wa rusulihi wal-yawmil-aakhiri wa tumina bil-qadri khairihi wa sharrihi”
se on sitä, että uskoo Allahiin, Hänen Enkeleihensä, Hänen Kirjoihinsa, Hänen Lähettiläisiinsä ja Viimeiseen Päivään ja uskoo Kohtaloon; sekä hyvään että pahaan.”
(Kertonut Muslim)


Nämä kuusi ovat Eemaanin (Uskon) pilareita. Ensin uskosta Allahiin. Tästä käytämme myös nimeä Tawhid.

Tawhidista on:

Usko Allahin Herruuteen, Yksinoikeuteen tulla palvotuksi ja Ominaisuuksiin.:

Uskomme Allahin Ykseyteen, että Hän on Herramme, Luoja ja että yksin Hän pitää huolta maailman asioista.

Uskomme Allahin Jumaluuteen, siihen, ettei ole ketään muuta palvomisen arvoista kuin Hän yksin, ilman partnereita.

Uskomme Allahin Nimiin ja Attribuutteihin, siihen että Hänelle kuuluvat Kauneimmat Nimet ja Täydellisimmät Ominaisuudet.

Allah sanoo Koraanissa (Surah Maryam 19:65): “Herra Taivaiden ja Maan ja kaiken niiden välissä on, joten palvokaa Häntä ja olkaa kärsivällisiä Häntä palvoessanne; tiedättekö ketään Hänen vertaistaan?” Tässä yhdessä Ayassa käy ilmi kaikki oppimamme Tawhidin luokat.

Me uskomme että Hän on: “Allah, ei ole ketään palvomisen arvoista kuin Hän, Elävä, Iänkaikkinen. Häntä ei saa valtaansa uneliaisuus eikä uni; Hänelle kuuluu kaikki mitä on Taivaissa ja Maan päällä. Kuka on se, joka astuisi välittäjäksi Hänen edessään Hänen sallimattaan? Hän tietää mitä on heille vastedes tuleva ja mitä heillä on ollut menneisyydessä; mutta Hänen viisaudestaan he eivät käsitä muuta kuin minkä Hän tahtoo. Hänen Valtaistuimensa käsittää Taivaat ja Maan, eikä niiden voimassapysyttäminen ole Hänelle taakka; Hän on Ylhäinen, Valtava.” (Surah al-Baqarah 2:255)

Me uskomme että: “Hän on Allah, ei ole ketään muuta palvomisen arvoista kuin Hän. Hän tuntee salatun ja näkyvän. Hän on Laupiain, Armollisin. Hän on Allah, ei ole ketään muuta palvomisen arvoista kuin Hän. Kuningas, Pyhä, Rauhantuoja, Turvanantaja, Kaiken Suojelija, Kaikkivoipa, Korkein, Kaiken suuruuden Alkulähde. Kunnia Allahille yläpuolella kaiken sen mitä he Hänen rinnalleen asettavat. Hän on Allah, Luoja, Alkuunpanija, Muodon antaja; Hänelle kuuluvat kaikki kauneimmat Nimet. Kaikki Taivaissa ja Maan päällä ylistää Hänen Kunniaansa; sillä Hän on Kaikkivoipa, Viisas.” (Surah al-Hashr 59:22-24)

Me uskomme että: “Hänelle kuuluu Taivaiden ja Maan Valtakunta Allahin on valta Taivaissa ja Maan päällä; Hän luo mitä tahtoo, tahtonsa mukaan suo Hän jollekulle tyttäriä, toiselle poikia. Tai Hän antaa molempia, poikia sekä tyttäriä; Hän saattaa myös tehdä hedelmättömäksi kenet tahtoo. totisesti Hänellä on Tieto ja Valta.” (Surah ash-Shuuraa 42:49-50)

Me uskomme että: “Ei ole ketään Hänen kaltaistaan, Hän on Kaikki-Kuuleva, Kaikki-Näkevä. Hänelle kuuluvat Taivaiden ja Maan avaimet. Hän jakelee elatusta runsaasti tai niukasti tahtonsa mukaan. Hän on totisesti Kaikkitietävä. ” (Surah ash-Shuuraa 42:11)

Me uskomme että “Ei ole olentoa joka liikkuisi Maan kamaralla, paitsi että sen elämä riippuu Allahista. Hän tietää tämän tyyssijan ja kotipaikan. Kaikki tämä on kirjoitettu Selvään Kirjaan.” (Surah Hud 11:6) “Hänen hallussaan ovat kaiken näkymättömän avaimet; ei kukaan muu sitä tunne kuin Hän yksin. Hän tietää kaiken maan päällä ja meressä; Hänen tietämättään ei ainoakaan lehti putoa, ei piile yksikään jyvä maan uumenissa eikä ole kostetata eikä kuivaa, joka ei olisi selvässä Kirjassa.” (Surah al-Anaam 6:5-9) “Allah yksin tietää Tuomion Hetken, Hän lähettää sateen maan päälle ja Hän tietää, mitkä ihmiskohtalot äitien kohtuihin kätketyt ovat. Yksikään sielu ei aavista, mitkä hänen on huomenna koettava, eikä sitä, missä maassa hän on kuoleva. Totisesti Allah on Tietävä, Tarkkanäköinen.” (Surah Luqman 31:34)

Me uskomme että Allah puhuu kenelle Hän tahtoo milloin Hän tahtoo: “Ja Mooseksen kanssa Allah puhui henkilökohtaisesti.” (Surah an-Nisaa 4:164); “Ja kun Musa tuli Meidän määräämäämme paikkaan ja hänen Herransa puhutteli häntä.” (Surah al-Araaf 7:143); “Me kutsuimme hänet vuoren [Sinai] oikealta puolelta ja sallimme hänen läheltä puhutella Itseämme.” (Suurahtu Maryam 19:52)

Me uskomme että “Jos meri muuttuisi musteeksi Herrani sanojen kirjoittamista varten, niin totisesti, meri tyhjenisi ennen kuin Herrani sanat loppuisivat, vieläpä vaikka lisäisimme siihen toisen yhtä suuren meren.” (Surah al-Kahf 18:109); “Vaikka Maan pinnalla olevat puut olisivat kyniä ja valtameri sekä seitsämän valtamerta sen lisäksi olisivat mustetta, niin Allahin sanat eivät loppuisi. Totisesti, Allah on mahtava, viisas.” (Surah Luqmaan 31:27)

Me uskomme että Allahin Sanat ovat kaikkein totuudenmukaisimpia kun tietoa kerrotaan, oikeudenmukaisimpia kun annetaan päätöksiä ja reiluimpia keskustelussa. Hän sanoi: “Herrasi sanat ovat täydellisiä totuudessa ja oikeudessa, kukaan ei voi Hänen sanojaan muuttaa.” (Surah al-An'aam 6 Ayah 115); “Ja kuka on totuudellisempi sanoissaan kuin Allah?” (Surah an-Nisaa 4:87)

Me uskomme että Koraani on Allahin Sanaa. Hän kertoi sen Enkeli Jibrilille (‘alayhis-salaam) joka puolestaan kertoi sen Profeetalle . “Sano [Oi Muhammad] totisesti Pyhä Henki on tuonut sen ylhäältä Herraltasi vahvistaakseen uskovaisia sekä johdatukseksi ja ilosanomaksi kuuliaisille.” (Surah an-Nahl 16:102) “Totisesti tämä Koraani on ylhäältä, Maailmojen Herralta tullut sanoma. Sen on tuonut mukanaan sydämeesi Uskollinen Henki jotta olisit yksi heistä jotka varoittavat selvällä arabiankielellä.” (Surah ash-Shuaraa 26:192-195)

Me uskomme että Allah on Hänen luomistyönsä yläpuolella Hänen olemuksessaan koska Hän sanoo “Hän on Kaikkivoipa orjiensa yläpuolella; Hän on Viisas, Kaikkitietävä.” (Suurah al-Anaam 6:18)

Me uskomme että Hän Loi taivaat ja maan Kuudessa Päivässä ja sitten Hän Istawa (nousi) Valtaistuimen yläpuolelle.”(Surah al-Araaf 7:54) Hänen Istawa, nouseminen, tapahtui tavalla joka sopii Hänen Kuninkaallisuuteensa ja Suuruuteensa. Kukaan ei tiedä miten Hän lepää Valtaistuimensa yläpuolella, vain yksin Hän.

Me uskomme että Allah on Hänen palvelijoidensa kanssa samaan aikaan kun Hän on Valtaistuimensa yläpuolella. Hän tietää palvelijoidensa tilan, kuulee mitä he sanovat, näkee heidän tekonsa ja johtaa heidän asioitaan. Hän antaa köyhille ja tyhjätaskuille “Hän sanoo: Älä pelkää! Totisesti olen kanssanne Kuullen ja Nähden.” (Surah TaHa 20:46)

Hän antaa onnellisuutta kenelle Hän tahtoo ja onnettomuutta kenelle Hän tantoo. Hänen käsissään on kaikki hyvä ja Hänellä on Valta kaiken yli.Näiden attribuuttien kautta Hän on Hänen luomistyönsä kanssa samaan aikaan kuin Hän on Hänen Valtaistuimensa yläpuolella. “Ei ole ketään kuin Hän ja Hän on Kaikki-Kuuleva, Kaikki-Näkevä.”

Me emme sano, kuten he, jotka uskovat inkarnaatioon ja jotkut muut, että Allah elää Hänen luomistyönsä kanssa Maan päällä. Kuka hyvänsä näin sanoo on rinnastanut Allahiin jotain mikä ei ole Hänestä, sillä Hän on vapaa kaikista epätäydellisyyksistä.

Me uskomme mitä Hänen Sanansaattajansa kertoi meille, että Hän laskeutuu alimpaan taivaaseen yön viimeisen kolmanneksen aikana ja sanoo: “Kuka rukoilee Minulle, niin että voin vastata hänen rukoukseensa? Kuka pyytää Minulta, niin että voisin antaa hänelle? Kuka pyytää Minun Anteeksiantamustani niin että voisin anteeksiantaa hänelle?” (Kertonut al-Bukhari ja Muslim)

Me uskomme että Hän tulee tuomitsemaan Tuomion Päivänä Hänen palvelijoidensa välillä sillä Hän sanoi “Ei totisesti! Kun Maa jauhetaan pulveriksi, ja Herranne tulee alas Enkelirivien seuraamana, ja paljastaa Helvetin, sinä päivänä ihminen noudattaisi kehotusta, mutta miksi hyödyksi on hänelle totteleminen enää?” (Surah al-Fajr 89:21-23)

Allahin Tahto: Luova ja Lain säätämä

Me uskomme että Allahin tahtoa on kahden laista:

a) Luova tahto, jonka läpi Hänen tarkoituksensa on toteutettu. Ei ole välttämätöntä että mikä toteutuu on Hänelle mieluista. Tämän tyyppinen tahto tarkoittaa lupaa, kuten Allah sanoo Koraanissa: “Jos Allah olisi tahtonut, he eivät olisi taistelleet toisiaan vastaan, mutta Allah tekee mitä Hän tahtoo.” (Surah al-Baqarah 2:253) ja tämä tulee myös ilmi Noan (as) sanonnasta: “Eikä minun neuvomiseni teitä hyödytä, vaikkapa miten pyrkisin neuvomaan, jos Allah päättää johtaa teidät harhaan. Hän on Herranne ja Hänen luokseen on teidän jälleen palattava..” (Surah Hud 11:34)

b) Lain säätämä tahto, joka välttämättä sisältää Hänen tyytyväisyytensä. Hänen tahtonsa, tässä tapauksessa, ei voi olla muuta kuin mistä Hän pitää, kuten Hän sanoi: “Allah haluaa antaa teille anteeksi.” (Surah an-Nisaa 4:27)

Me uskomme että Hänen luova ja lain säätämä tahtonsa ovat osa Hänen Viisauttaan. Joka asia minkä Hän tekee tässä universumissa tai vaatii lain mukaan Hänen palvelijoiltaan on hyvästä syystä ja Hänen Viisautensa mukaan, ymmärsimme me sen tai emme: “Eikö Allah ole tuomareista parhain?” (Suuratut-Tin 95:8); “Ja kuka on parempi kuin Allah vakaasti uskovien ihmisten tuomitsemisessa?” (Surah al-Maaidah 5:50)

Me uskomme että Allah rakastaa Hänen valittuja palvelijoitaan ja että he rakastavat Häntä “Sano, jos todella rakastat Allahia, seuraa minua ja Allah tulee rakastamaan sinua.” (Surah ali Imraan 3:31); “Allah tuo kansan jota Hän rakastaa ja joka rakastaa Häntä.” (Surah al-Maaidah 5:54) “Totisesti Allah rakastaa kärsivällisiä.” (Suurah aal-Imraan 3:146); “Ja toimi oikeudenmukaisesti, totisesti Allah rakastaa oikeudenmukaisia.” (Surah al-Hujurat 49:9) ja “Tee hyvää; Allah rakastaa hyväntekijöitä.” (Surah al-Maaidah 5:93)

Me uskomme että Allah pitää Hänen määräämistään hyvistä teoista ja sanonnoista ja että Hän ei pidä asioista jotka Hän on kieltänyt teoista ja sanonnoista. “Jos et usko, totisesti Allah ei ole sinun tarpeessasi, silti Hän ei pidä epäuskosta Hänen palvelijoilleen; jos olet kiitollinen, tämä miellyttää Häntä.” (Surah az-Zumar 39:7) ja “Mutta Allah ei pitänyt heidän eteenpäin marssimisesta, joten Hän pidätteli heitä ja sitten heille sanottiin:’Pysykää heikkojenne luona.’” (Suurat-Tawbah 9:46)

Me uskomme että Allah pitää heistä jotka uskovat häneen ja tekevät hyviä tekoja. “Allah on mieltynyt heihin ja he Allahiin. Tämä on heille jotka pelkäävät Herraansa.” (Surah al-Bayyinah 98:8)

Me uskomme että Allah on vihainen heille jotka ansaitsevat Hänen vihansa ei-uskovien joukosta: “Ja he jotka ajattelevat pahoja ajatuksia Allahista, heitä vastaan tulee olemaan paha onni. Allah on heille vihainen.” (Surah al-Fath 48:6); “Mutta kukahyvänsä avaa sydämensä epäuskolle, heidän yllään on Allahin viha ja he tulevat saamaan ankaran rangaistuksen.” (Suuratun-Nahl 16:106)

Lisää Allahin Ominaisuuksia:

Kasvot: “Ja Herrasi kasvot säilyvät aina kunniassa ja ihanuudessa.” (Surah ar-Rahmaan 55: 27)

Kaksi kättä: “Ei, Hänen molemmat kätensä ovat ojennetut, Hän jakaa niin kuin Hän suvaitsee.” (Surah al-Maaidah 5:64) “Mutta he eivät ole palvelleet Allahia Hänen ansaitsemallaan kunnioituksella, vaikka Ylösnousemuksen Päivänä koko maa on Hänen käsissään ja Hän käärii taivaat oikeaan käteensä. Ylistys olkoon Hänelle, olkoon Hän kohotettu yli kaikkien, joita he Hänen rinnalleen asettavat.” (Surah az-Zumar 39:67)

Kaksi silmää: “Rakenna arkki Meidän silmiemme edessä ja Meidän käskystämme.” (Surah Hud 11:37) Profeetta sanoi: “Hänen huntunsa on valo. Jos Hän olisi poistanut sen Hänen läsnäolonsa suuruus olisi polttanut kaiken minkä Hänen näkönsä tavoitti.” (Kertonut Muslim) Oppineet ovat yksimielisiä siitä että Allahilla on kaksi silmää. Tämä on tuettu Profeetan sanonnalla Dajjaalista, että “Hän on yksisilmäinen, ja Herranne ei ole yksisilmäinen.” (Kertonut al-Bukhari ja Muslim)

“Katseet eivät Häntä saavuta, mutta Hän tavoittaa kaikki katseet; Hän on kaikista Tarkkanäköisin, Kaikkitietävä.” (Surah al-Anaam 6:103)

Me uskomme että uskovaiset tulevat näkemään Herransa Ylösnousemuksen Päivänä: “Sinä Päivänä säteilevät muutamien kasvot, katsoen kohti Herraa.” (Surah al-Qiyaamah 75:22-23)

Me uskomme että Allahilla ei ole ketään vertaista koska Hänen Attribuuttinsa ovat täydelliset. “Ei ole ketään kuin Hän ja Hän on Kaikki-Kuuleva, Kaikki-Näkevä.” Me uskomme että “Häntä ei saa valtaansa uneliaisuus eikä uni” (Surah al-Baqarah 2:255) sillä Hänen Elämänsä on Täydellinen ja Ikuinen.

Me uskomme että Hän ei tee vääryyttä kellekään, koska Hänen reiluutensa on täydellinen. Me uskomme että Hän ei ole epätietoinen Hänen palvelijoidensa teoista, sillä Hänellä on Kaikkitietävä, Kaikkinäkevä. Me uskomme että Hän on pystyvä tekemään mitä hyvänsä Taivaissa tai Maassa, sillä Hän on Kaikkivaltias, Kaikkivoipa. “Ja kun Hän tahtoo, niin riittää että Hän käskee “Ole!” niin se on.” (Surah YaSin 36:82)

Me uskomme että Hän on vapaa väsymyksestä: “Totisesti Me olemme kuudessa päivässä luoneet taivaat ja maan ja mitä on niiden välillä, eikä väsymys vähääkään vaivannut Meitä.” (Surah al-Hujarat 50:38)

Allahin Kuvaaminen Hänen Ilmestyksensä avulla:

Me uskomme että näin meidän täytyy uskoa, sillä mitä Allah vahvisti tai kielsi Itsestään on lausunto jonka Hän teki Itsestään. Hän tietää Itsensä parhaiten. Hänen sanansa ovat kaikkein todenmukaisempia ja luotettavimpia ja ihmiset eivät voi tietää Hänestä kaikkea. Mitä Allahin Sansaattaja vahvisti tai kielsi Allahista on Allahin tekemä lausunto. Paitsi että hän tiesi Allahin paremmin kuin kukaan muu, hän oli todenmukaisin, vilpittömin ja hyvätapaisin ihmisten joukosta. Niinpä, mitähyvänsä Allah sanoi tai Hänen Sanansaattajansa sanoi Hänen Nimistään ja Attribuuteistaan on totuus, tieto ja selvennys. Niinollen meillä ei ole mitään syytä torjua, tai edes epäröidä niiden hyväksynnässä.